Tgrt Haber

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Enflasyonun gelecek aylarda düşmesini bekliyoruz

09 Aralık 2022 12:42 - Güncelleme : 09 Aralık 2022 12:49
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Enflasyonun gelecek aylarda düşmesini bekliyoruz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon hakkındaki öngörülerini paylaştı. Avgadiç, “Kurların sakin seyri ve güçlü baz etkisinin olumlu katkısıyla enflasyon düşüşe geçecek. Ülke olarak bu düşüşü, enflasyona karşı bir mücadele fırsatına çevirebiliriz” dedi.

15 Kasım 2022 tarihinde yapılan Oda seçimleri sonrası yeni yönetimiyle ilk aylık olağan İTO, Meclis toplantısı dün yapıldı. Toplantıda İstanbul Ticaret Odası (İTO)​ Başkanı Şekib Avdagiç​, yaptığı konuşmada “Hem 9 Kasım, hem de 15 Kasım seçimlerinden sonra yaptığım açıklamalarda altını çizdiğim gibi artık seçimler geride kaldı. Artık yeni ve büyük bir beyaz sayfa açtık. Bu sayfa, bizi birleştiren, çatısı altında toplayan İTO sayfasıdır. Dün olduğu gibi bugün de bu beyaz sayfanın satırlarını hep birlikte yazacağız” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON BELASI ALT EDİLMELİ”

İTO Meclisi’nin yarıya yakınının yeni göreve başlayan üyelerle yenilendiğini belirten Avdagiç, “İTO Meclisi 21’inci dönemde de ‘deneyim ile yeniliği’ sentezleyerek, en iyi hizmet dönemlerinden birini idrak edecektir” ifadesini kullandı. Avgadiç ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Türkiye’de 2023 yılında çözüm bekleyen iki temel konu bulunduğunu ifade etti. Şekib Avdagiç, birinci önceliğin yüksek enflasyonun hızla kontrol altına alınması olduğunu vurgulayarak “Asıl hedef, kalıcı olarak tek haneye indirilmesi. Bunun için de birbiri ile uyumlu para ve maliye politikalarının etkin olarak uygulanması gerekiyor. Üretim açığını kapatacak kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programların da uygulamaya konulması lazım” açıklamasında bulundu.

İş dünyası olarak, enflasyon​ belasının’ kısa sürede alt edilmesi için bundan sonra da ellerini taşın altına koymaktan çekinmeyeceklerini belirten Avdagiç, “Enflasyona karşı oluşturulacak bir toplumsal mutabakat ve topyekûn mücadele planı, tüm kesimlerin duyarlılığını artıracaktır. Aynı zamanda bozulan fiyatlama davranışlarının da hızla düzelmesini sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“ENFLASYONUN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

Enflasyona ilişkin görüşlerini de açıklayan Şekib Avdagiç, kurların sakin seyri ve baz etkisinin olumlu katkısıyla enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüşe geçmesini beklediklerini anlattı. Avdagiç, “Bununla birlikte tarımsal girdi ve üretici fiyatlarındaki artışlar hâlâ yüksek. Gıda enflasyonunda ortalamanın üzerinde seyreden fiyatların dikkatle izlenmesi gerekiyor. Dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden biri olan ve büyük bir tarım potansiyeline sahip ülkemizin bu alandaki avantajlarını ortaya çıkarmalıyız. Tarım ve hayvancılık, üstün olduğumuz alanlara dönüştürülmeli” diye konuştu.

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...