Japonlardan Türkiye'ye dev teklif geldi
Erdoğan'ın 'Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar' çıkışının ardından Sinop nükleer santralinin yetkili şirketi Japon Toshiba'dan teklif geldi.
Fujita, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın enerji piyasasında büyük bir rekabetin söz konusu olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa'da çok özel bir yeri olduğunu söyledi.
JAPONLARDAN TEKLİF
Japon Mitsubishi şirketinin, Türkiye'de kurulacak Sinop Nükleer Enerji Santrali'nde yetkili şirket olduğunu hatırlatan Fujita, "Türkiye'de kurulacak nükleer enerjinin bir parçası olmak istiyoruz. Şu anda Sinop için çalışmaları Mitsubishi yapıyor, bu nedenle yeni bir proje olursa bundan bahsedebiliriz. Türkiye'nin istemesi durumunda yeni bir nükleer santral projesinde söz sahibi olmak isteriz. Türkiye'de nükleer enerjiyi destekliyoruz. Türkiye'nin nükleere enerjiye ihtiyacı var ve biz de bu yolda yürümeye hazırız" diye konuştu.
Avrupa'da genel olarak bilgisayar ve elektronik teknolojisiyle bilindiklerini söyleyen Fujita, aynı zamanda enerji piyasasında da yer aldıklarını, bunun çok bilinmediğini ancak teknik çalışmalar için hazır bir şirket olduklarını vurguladı. Fujita, yatırımcı ülkelere teknoloji tedariki sağladıklarını belirterek, Türkiye'de Jeotermal, hidroelektrik ve kömürle çalışan santraller için de birçok yatırım fırsatı olduğunu ifade etti.
CUMHURBAŞKANI'NIN HEDEFİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gittiği Japonya'da yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye'yi kişi başına 25 bin dolar, toplamda 2 trilyon dolar milli gelire, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın sayılı deniz ve havalimanlarına sahip, 3 nükleer santral inşa etmiş bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetmişti.
"RUSLAR YAPMAZSA BAŞKASI YAPAR"
Japonya yolunda gazetecilerin 'Rusya ile yaşanan gerilimden doğalgazla ilgili projeler, Mersin Akkuyu gibi projeler nasıl etkilenir?' sorusunu yanıtlayan Erdoğan, şu yanıtı vermişti:
"Bu tek taraflı bir konu değil. Bunlar aynı zamanda Rusya'nın da düşünmesi gereken meseleler. Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya. Doğal gaz konusuna gelince. Biz Rusya'nın bir numaralı doğal gaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. İcabında farklı alternatiflere yönelir. Dolayısıyla tüm bu konularda Rusya da iyi düşünmek durumundadır.