Tgrt Haber

Dev banka JP Morgan 'brent petrol tahmini' ile korkuttu

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
06 May 2022 09:55 - Güncelleme : 06 May 2022 11:05
Jeopolitik gerginlik ve AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo hazırlığı nedeniyle ateşlenen brent petrol fiyatı için JP Morgan'dan korkutan tahmin geldi.

Brent petrol Avrupa Birliği'nin Rusya petrolüne yönelik yaklaşmakta olan ambargonun fiyatları desteklemesi nedeniyle küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri göz ardı ederek Cuma günü yükselişe geçti. Emtia analistlerine göre, ambargo kararı Rusya'nın petrol üretimine balta vuracak ve fiyatlar yükselecek. ABD’li dev yatırım bankası JP Morgan, küresel arzdan günlük bir milyon varil daha kaybolursa, 2022 brent petrol tahminine 35 dolar daha ekleyebileceğini ifade etti. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olması nedeniyle ‘’Benzin ve motorine zam gelecek mi?’’ sorusunu gündeme getirdi.

Jeopolitik gerginlik ve AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo hazırlığı nedeniyle ateşlenen brent petrol fiyatı için JP Morgan'dan korkutan tahmin geldi.

Rusya Ukrayna Savaşı, küresel çapta etkisini artıran yüksek enflasyon ve büyük merkez bankalarının faiz artırım süreci brent petrol fiyatında hareketliliğe neden oldu. AB ülkeleri Ukrayna’dan gelen sivil infaz görüntüleri ardından Rus petrolüne ambargo kararına hazırlanması da fiyatları eteşledi. ABD Senatosu yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle OPEC ülkelerini dava edebilmesine yarayan NOPEC tasarısını onaylarken ABD’li dev yatırım bankası JP Morgan brent petrol fiyatı hakkında endişelendiren değerlendirmelerde bulundu. Peki brent petrol ne kadar? İşte 6 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları:

BRENT PETROL NE KADAR?

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan ve yürürlüğe girmesi için 27 AB ülkesinin oybirliğiyle desteğe ihtiyacı olan yaptırım önerisi, altı ay içinde Rus ham petrolünün ve 2022'nin sonuna kadar rafine edilmiş ürünlerin arzının durdurulmasını içeriyor. Yekililer ambargo kararının fiyatları daha da uçuracağına dikkat çekti. Emtia uzmanı Warren Patterson, "Küresel büyüme ve bunun petrol talebi için ne anlama gelebileceği konusunda endişeler var'' ifadelerine yer verdi. Peki brent petrol ne kadar?

6 Mayıs Cuma brent petrol 111 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dev banka JP Morgan 'brent petrol tahmini' ile korkuttu

JP MORGAN BRENT PETROL TAHMİNİ: 35 DOLAR ARTACAK

JP Morgan, bu yılki petrol talebi tahminini yüksek petrol fiyatlarını gerekçe göstererek günlük 1 milyon varil aşağı revize etti. JP Morgan brent petrol için fiyat tahminini mevcut çeyrekte varil başına 114 dolar ve yıl için varil başına 104 dolar olarak sabit bıraktı. Ancak banka küresel arzdan günlük bir milyon varil daha kaybolursa, Brent petrolün fiyat hedefinin üzerine varil başına 18 ila 35 dolar daha ekleyebileceğini ekledi.

Bankanın analistleri, "Şu anda toplam petrol talebinin günlük ortalama 100 milyon varil, 2019 seviyelerinin 400.000 varil altında olduğunu görüyoruz" dedi. Belçika merkezli düşünce kuruluşu Bruegel, "Kısa vadede Rusya'nın gelirlerini yüksek bırakabilirken, yüksek fiyatlar açısından AB ve küresel ekonomi için olumsuz sonuçlar doğurabilir'' uyarısı yaptı.

OPEC ÜRETİMİ ‘AZ’ ARTIRDI: BU BATININ KENDİ SORUNU

Batılı ülkelerden üretimi daha fazla artırma çağrılarını görmezden gelen OPEC+, Haziran üretimini günde 432.000 varil artırmayı kabul etti. Toplantıda bulunan kaynaklar OPEC ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili herhangi bir tartışmadan tamamen kaçındığını ve görüşmeleri neredeyse 15 dakika gibi rekor bir sürede tamamladığını söyledi.

Investec'ten Callum Macpherson, "OPEC+ bunu Batı'nın kendi ürettiği bir sorun olarak görmeye devam ediyor ve yükselen fiyatlara rağmen herhangi bir arz sorunu görmüyor'' dedi.

ABD 2O SENE SONRA 'NOPEC' TASARISINI ONAYLADI

ABD Senatosu Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellerin Yasaklanması (NOPEC) tasarısını onayladı. 20 yılın ardından ABD yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle 4’e 17 oyla tasarısı kabul etti. Tasarı ile ABD, OPEC'e karşı 'ülkeyi zarara sokmak' gerekçesi ile dava açabilecek. Brent petrol fiyatını ateşleyecek tasarı ardından analistler, yasa tasarısının aceleye getirilmesinin istenmeyen geri tepmeye yol açabileceğini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, yönetimin özellikle Ukrayna krizinin ortasında yasanın "potansiyel sonuçları ve istenmeyen sonuçları" konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Beyaz Saray’ın henüz konuyu değerlendirdiğini ifade etti.

Emtia uzmanları Suudi Arabistan başta olmak üzere OPEC ülkelerinin vereceği geri tepkinin fiyatları uçurabileceğini ifade etti.

6 MAYIS GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Brent petrol fiyatı için uzmanlar teknik olarak 111,96 ile 112,59 dolar aralığının direnç, 109,02 ile 108,18 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan brent petrol ''Benzin ve motorine zam var mı?'' sorusunu gündeme getirdi. İşte 6 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları:

6 MAYIS MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa Yakası): 22,06 TL
  • İstanbul (Anadolu): 22,08 TL
  • Ankara: 22,16 TL
  • İzmir: 22,17 TL

6 MAYIS BENZİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa Yakası): 20,34 TL
  • İstanbul (Anadolu Yakası) : 20,35 TL
  • Ankara: 20,44 TL
  • İzmir: 20,46 TL
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...