Tgrt Haber

Kabine'de emekli maaşı mesaisi: Gözler ikramiyede seyyanen zam gelecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Habertürk
09 Ekim 2023 14:57 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 15:13
Kabine'de emekli maaşı mesaisi: Gözler ikramiyede seyyanen zam gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Ak Parti 4. Olağanüstü Kongresi’de milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren müjdeyi verdi. Bakanlığın maaş düzenlemesiyle ilgili çalışmalar yaptığını ifade eden Erdoğan, İşçi, memur ve BAĞ-KUR emeklileriyle ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası kamuoyuyla paylaşacağını anlattı. Uzmanlar iki formül üzerinde durulacağını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ on 21 yıldır enflasyona ezdirmediğimiz işçi, memur ve emeklilerimize inşallah önümüzdeki dönemde yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz” sözleriyle hem maaş düzenlemeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı hem ikramiye​ müjdesi verdi. Erdoğan’ın ilk kabine toplantısına işaret etmesi ise milyonları heyecanlandırdı.

YENİ EMEKLİ​ ZAMMINDA FORMÜLLER BELLİ Mİ?

Habertürk Gazetesi’nden Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Emekli aylıklarına nasıl bir zam​ yapılacağı henüz belli değil. Kademeli olarak seyyanen ve yüzdelik zammı içeren bir düzenleme olabilir. Ancak, özellikle 2021 yılından sonra hızla artan enflasyon ve buna bağlı olarak emekli aylıklarındaki iyileştirmelerin daha çok alt sınır aylığının yükseltilmesi suretiyle yapılması nedeniyle emekli aylıkları ile ödenen primler arasındaki bağ ortadan kalktı. 

Yüksek kazanç üzerinden prim yatırarak uzun süre çalışan kişi ile asgari ücret üzerinden prim yatırıp asgari prim günüyle emekli olanların aylıkları arasında fark kayboldu. Emekli aylıklarında kalıcı bir iyileştirme yapılabilmesi için aylık bağlama sisteminin tümüyle gözden geçirilmesi, külfet – nimet dengesini kuracak, uzun süre ve yüksek prim ödeyerek çalışmayı ödüllendirecek bir sistemin kurgulanması kaçınılmaz hale gelmiştir.

EMEKLİYE ZAM NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyuna emekliye zamla ilgili açıklamanın ilk kabine toplantısı sonrasında yapılacağını açıkladı. Ancak, Erdoğan’ın konuşmasında “bu yıl sonuna doğru” ifadesini kullanması nedeniyle emekliye refah zammının ocak ayından itibaren uygulanması bekleniyor.

İKRAMİYE MÜJDESİ

Öte yandan Haber7'nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün akşamki talimatıyla emeklilere yönelik çalışma başladı. Çalışmanın tek seferlik ikramiye biçiminde olması bekleniyor. İkramiye miktarının düşük maaşlı olanlara 5 bin, yüksek maaşlı olanlara 3 bin lira şeklinde olması üzerinde çalışılıyor. Taslağa göre hem emekli maaşı​ alıp hem çalışanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

İKİ FORMÜL KONUŞULUYOR

TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Sözcan ise Kabine Toplantısı öncesinden konuya dair önemli açıklamalarda bulunarak iki formülün öne çıktığını ifade etti. Sözcan şunları söyledi: “Düzenlemenin kapsamını Erdoğan açıklayacak. İki ayrı formül konuşuluyor. Biri en düşük emekli aylığının yeniden düzenlenmesi yönünde.

Diğeri ise ayrım yapılmaksızın tüm emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde.  Bunlar Kabine toplantısında netleşecek. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortak bir çalışma düzenledi. Bu iki formülün netleşmemesi durumunda tek seferlik bir ikramiye verilebilir.” 

Kaynak: TGRT Haber, Habertürk

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...