Kaçak işçi çalıştıran patrona ihale yasağı
Başbakan Davutoğlu'nun yakında açıklayacağı kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ilişkin eylem planına göre, kaçak işçi çalıştıran kamu ihalelerinden men edilecek.
Hükümetin arka arkaya açıkladığı dönüşüm programları kapsamında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni bir eylem planı gündeme gelecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde açıklayacağı 'Kayıt dışı ile Mücadele Eylem Planı' ile ekonomide milyarlarca liralık kayba yol açan kayıt dışı alanlara yönelik yeni tedbirler devreye sokulacak. Özellikle kayıt dışı istihdama yönelik denetimler artırılacak ve kaçak işçi çalıştıran veya işçisine eksik ücret ödeyenlerle ilgili yeni cezalar gündeme gelecek. Edinilen bilgilere göre, Davutoğlu'nun açıklayacağı kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ilişkin yeni eylem planında yer alması beklenen tedbirler şöyle: SGK denetçilerinin yaptığı tüm işlem süreçlerinin takip edilebileceği bir yeni bir otomasyon programı kurulacak. Bankalarla SGK arasındaki veri paylaşımı artarak devam edecek. Belirlenecek sektörlerde prime esas kazanca karine teşkil edecek ücret skalaları belirlenerek bilgilendirme, rehberlik ve gerekirse denetim süreci başlatılacak. Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden men edilecek. Prime esas kazançların meslek koduyla uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak yasal altyapı oluşturulacak. Tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik bilgilendirici ve bilinçlendirici faaliyetler artırılacak. Sahte sigortalı ve işyeri tespitine dönük takip programı hazırlanacak.
Yeni TEDBİRLER geliyor
-Sadece kayıt dışı istihdam meselesine eğilecek, akademisyenler, üst düzey kamu yöneticileri ve sosyal taraf temsilcilerinden oluşacak kurul oluşturulacak.
-Ücreti eksik bildirilen kalifiye mesleklerdeki kişilerin tespitine yönelik çalışma yürütülecek.
-Kayıt dışının ve fazla çalışma saatlerinin önüne geçilmesine ağırlık verilecek.
-Vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasıyla sağlanacak ilave kaynaklar, işlem vergilerinin düşürülmesi başta olmak üzere üretim ve istihdamı teşvik ederek büyümeye katkı sağlayacak şekilde değerlendirilecek.
-Nispi ve maktu harçlar revize edilecek
-Vatandaşların alışverişlerini nakit yerine kartla yapması teşvik edilecek. Böylece her türlü harcama kayıt altına alınacak.
-Denetim yapılan istasyon ve tesislerin, ele geçirilen akaryakıt türlerinin miktarlarının ve zanlılar ile taşıtlara ait bilgilerin, piyasaya sunulan ve tüketilen petrol ürünleri miktarının tespitine yönelik dönemsel bilgileri içeren bir veri tabanı kurulacak ve ilgili kurumların veri tabanına erişimi sağlanacak.
-İnternet üzerinden yapılan alışverişler yakın takibe alınacak. Kayıt dışı ticaretin önüne geçilecek.
Kaynak Türkiye Gazetesi