Kademeli emeklilik ve EYT açıklaması! Bakan Işıkhan konuştu: 2000 ve 2008 arası kademeli emeklilik mi geliyor?
Kademeli emeklilik çıkacak mı, sorusu milyonların gündeminde yer alıyor. Kademeli emeklilik düzenlemesi 2000 ile 2008 arası işe başlayan sigortalılar için kritik önem taşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı son yayında hem EYT ve kademeli emeklilik talebinde bulunanlar için önemli açıklamalarda bulundu. Peki, 2000 ile 2008 arası kademeli emeklilik olacak mı? İşte birinci ağızdan en net cevap ve kademeli emeklilik tablosu.
Erken emeklilik yani kademeli emeklilik yeniden gündem oldu. EYT ile vatandaşlara emeklilik hakkı tanınırken, kademeli emeklilik için yeni yol haritası araştırılmaya başlandı. Bakan Işıkhan konuşmasında emeklilik sistemi konusunda açıklamada bulundu. Peki, 2000 yılı sonrasına kademeli emeklilik gelecek mi? İşte en net cevabı.
ERKEN EMEKLİLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?
Erken emekliliğin çıkıp çıkmayacağı da beklenmeye başlandı. 2023 yılında 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT’den yararlanıp 2 milyona yakın kişi emekli oldu. Ancak bu sefer 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermeye başladı.
Beklentileri ise kademeli emeklilik. Yani, yaş şartının ilk işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesi ve 58-60 yaş şartının kaldırılması.
KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU
Yeni düzenleme ile birlikte 45 yaşından başlayan ve 52 yaşına kadar devam eden bir sistem oluşturulması bekleniyor. Bu sayede sigortalılar kendi durumlarına en uygun emeklilik planını yapabilecek.
Yeni tablo emekli olmak isteyen bireylerin 45 yaşından 52 yaşına kadar olan yaş dilimlerinde hangi şartlarla emekli olabileceklerini yansıtıyor.
Örneğin 45 yaşındaki bir birey emeklilik için belirlenen prim gün sayısını tamamladığında 52 yaşına kadar emekli olabilir. Ancak erken yaşta emekli olmayı isteyen çalışanlar daha fazla prim ödemek zorunda olacak.
2000 YILI SONRASINA KADEMELİ EMEKLİLİK GELECEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Habertürk yayınında kendisine sorulan kademeli emeklilik sorusuna ilişkin olarak "Biz şu an mevcut aktüeryal dengeyi nasıl sağlayabiliriz, emeklilerimize aylıkları düzenli nasıl ödeyebiliriz, sağlık hizmetlerini sürdürülebilir hale nasıl getirebiliriz, bunun telaşı ve çalışması içerisindeyiz" açıklamasında bulundu.
Açıklamasının devamı şöyle;
"Burada aslında bir mağduriyet söz konusu değil. Mağduriyetle ön plana çıkmak sağlıklı bir tarz değildir. SGK sistemine bakın. Tüm dünyada gıpta ile takip edilen bir sistem. Biz içeride olduğumuz için bilmiyoruz. Ama dışarıdan gelen, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bize nasıl iltifatlarda bulunuyor."
Yurtdışında çalışanın stajı borçlanmasıyla sgk girişi sayılırken ülkemizde meslek lisesi ve çıraklık okulu mezunlarının ki 2 yıl fiili olarak çalıştıkları ve sgk kartları olduğu halde borçlanma hakkı yok.
Stajyer ve Çıraklara çok büyük haksızlık yapıldı, EYT açıklandığında staj sayılıyordu, 1 hafta sonra stajyerler kapsam dışı bırakıldı diye açıklama yaptılar
Okul stajım sayılmadı 9 2ulül değil 20 ekimde işe girdim okulum bittiği gibi.. babasının yanında çalışan sınıf arkadaşım 40 yaşında emekli oldu benim sigortam 35 gün sonra olduğu için 17 yıl daha bekleyeceğim bunun neresinde adaletsizlik yok dinsizler....
2008 öncesi için Kademeli emeklilik istiyoruz
İltifatta bulunmazlarmı nasılsa yurtdışındaki staj başlangıç sayılıyor burdaki sayılmıyor. Ben olsam bende iltifat ederim
Bakanın cevabına göre bu haber başlığını mı yazmayı uygun buldunuz Sn.Editör. Ben daha haberi okumadan biliyorum adamın vereceği cevabı. Saygılar.
SSK Bağkur eşitliği bekliyoruz 7200