Kadın ve gencin primi artık devletten
Hükümet'in istihdamı artırmak, kayıtdışını azaltmak için bir dizi teşviği bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, bu teşviklerden kadın ve gençler için olanına dikkat çekti. SGK'nın kayıtlı istihdamı teşvik amacıyla başlattığı 'Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi'nin tanıtımında konuşan Açıkgöz, "10 değişik alanda istihdam teşviği uygulanıyor. İşverenler çalışanlarını kayıt içine aldıkları zaman bir anlamda sigorta primlerinin bir kısmını devlet olarak karşılamış oluyoruz" dedi.
FONDAN KARŞILANIYOR
Genç ve kadın istihdamı teşviğine değinen Açıkgöz, "Bir işyerinde 1 kadın ya da 18-29 yaş arasında genç çalıştırırsanız, işveren hissesinin tamamının işsizlik fonundan karşılanma imkanı bulunuyor. Bu, asgari ücretlide 450 lira tutan prim tutarının 204 liraya kadar düşmesi demek" diye konuştu.
3 KİŞİDEN 1'İ KAYITDIŞI
Açıkgöz, kayıtdışı istihdamın hem toplumun hem de SGK'nın önemli problem alanlarından bir tanesi olduğunu belirterek, çalışma hayatında hemen hemen 3 kişiden 1'inin kayıtdışı göründüğünü ifade etti. Açıkgöz, "Bu oranlar 2002 yılında yüzde 52'lerin üzerindeydi. Reform yaptığımız 2008 yılından önceki oranlara baktığımızda ise yüzde 43-44'lerdeydi. Bugün yüzde 33-34 bandında seyreden bir kayıtdışı oranı görüyoruz" dedi.
DOĞUDA DAHA YÜKSEK
Türkiye'de kadınların kayıtdışı çalışma oranlarının erkeklere göre çok daha fazla olduğunu belirten Açıkgöz, şunları kaydetti: "2014 ortalamasına göre yüzde 35 dolayında olan kayıtdışı istihdam kadınlarda yüzde 48.44, erkeklerde yüzde 29.29. Sektörlere göre baktığımızda ise tarımda yüzde 81, hizmette yüzde 21, sanayide ise yüzde 20. Bölgesel olarak da özellikle doğu bölgesinden başlamak üzere aşağı doğru düşen bir kayıtdışı istihdam oranı var. Öte yandan işyeri büyüklüğü arttıkça kayıtdışı oranı azalıyor."