Tgrt Haber

Kadınlar zorlu mesaide ter döküyor! Salça yapımı başladı, her yer kırmızı renge büründü

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: İhlas Haber ajans
30 Ağustos 2023 17:08 - Güncelleme : 30 Ağustos 2023 17:21
Kadınlar zorlu mesaide ter döküyor! Salça yapımı başladı, her yer kırmızı renge büründü

Yaz mevsiminin sonuna yaklaştığımız bugünlerde ülkemizin birçok bölgesinde salça telaşı başladı. Muğla da bu şehirlerden biri. Organik salça üreten kadınlar hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor hem de kendi ihtiyaçlarını karşılıyor.

Domatesler olgunlaştı, güneş altındaki lezzet yolculukları başladı. Bahçeler yeşil ve kırmızı renge büründü.

Kadınlar organik salça​ mesaisine başladı. Kimisi domates​ topluyor, kimisi doğruyor, kimisi de kaynatıyor. Diğer yandan da daha önce yapılmış salçalar tepsilerde kurutuluyor.

PAZARDA KİLOSU 250 LİRAYI BULUYOR

Kışlık salça yapımı için birçok vatandaş salçalık domates ve biberi pazardan alırken, kendi arazisi ve imkanı olan vatandaşlar hem kendi ihtiyaçlarını, hem de gelir maksatlı salça yapımına başladı. Pazarda kilosu 200-250 lira arasında değişen domates ve biber​ karışımı salça yapımı zaman ve uzun uğraş gerektiriyor.

Kadınlar zorlu mesaide ter döküyor! Salça yapımı başladı, her yer kırmızı renge büründü

SALÇANIN PÜF NOKTASI YÖNTEMİNDE SAKLI

Muğla’nın Menteşe ilçesi Düzeyn mevkiinde kendi arazilerinde yetiştirdikleri salçalık domatesten salça üretimi gerçekleştiren Elvan Yağlı, domatesin ekiminden, bakımına, toplamasından kesimine ve salça haline gelene kadar zor ve yorucu bir süreç yaşandığını söyledi. Salça tuzunun da ölçüsünün önemli olduğunu belirten Yağlı, elde ettikleri domates ve biber karışımı salçanın geleneksel yöntemler il elde edildiğini, salça içerisinde hiçbir katkı maddesi ve karışımın bulunmadığını söyledi.

Kadınlar zorlu mesaide ter döküyor! Salça yapımı başladı, her yer kırmızı renge büründü

ÜRETİM ZORLU, SALÇA YAPIMININ HER AŞAMASI MEŞAKKATTLİ

Domatesin ekiminden sonra bakımı kadar hava şartlarının da önemli olduğunu belirten Elvan Yağlı, “Domatesler yetişti ve salçalarımızı yapıyoruz. Bunun yanında kışlık kurutmalık tarhana, börülce, fasulye, patlıcan, bamya ve biber yetiştiriyoruz. Domatesleri topladıktan sonra yıkıyoruz, doğruyoruz, güneşte bekletiyoruz ve değirmene gönderiyoruz. Değirmenden geldikten sonra tuzluyoruz. Leğenlere ve sinilere döktükten sonra güneşte pişirip kavanozlara koyuyoruz. Bu sene salçalık domates üretiminde 1 tona ulaştık. Yaklaşık 250 kilo da salça olacak. Salçayı domates ile biber karışımı yapıyoruz. Geçen seneye göre bu sene su kıtlığı vardı. Buna rağmen güzel. Geçen sene yaklaşık 500 kilo salça yapmıştık” dedi.

Tepsilerdekiler kuruyacak ve günler sonra yemeklerin olmazsa olmazı salçaya dönüşecek. Ardından da pazarlarda alıcılarıyla buluşacak.

Kaynak: İhlas Haber ajans
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...