Tgrt Haber

Kamu işçisine yapılan zam buhar oldu! Türk-İş Başkanı Atalay’dan ek zam çağrısı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, Anadolu Ajansı
08 Şubat 2024 16:48 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 17:03
Kamu işçisine yapılan zam buhar oldu! Türk-İş Başkanı Atalay’dan ek zam çağrısı

Kamu işçisine ek zam için sendikalar seslerini yükseltmeye başladı. Sözleşmelerinin yaz aylarında yapılmasıyla zamları eriyen kamu işçisi için düzenleme çağrısı yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, çalışanların ücretleri üzerinden ödediği gelir vergisinin yüksekliğine de tepki gösterdi.

700 bin kamu işçisinin zamları 2024 yılının ilk ayında eridi. Sendikalar işçi maaşlarına yapılan erken zammın geçerliliğini yitirdiğini düşünüyor. Tüm emeklilerin zamlarının eşitlenmesinin ardından işçiler de zam​ oranlarında güncelleme yapılması çağrıları yapıyor. Enflasyonun yanında bir de vergi​ kesintisi nedeniyle de ücretlerde kayıp daha da derinleşti. Hesaplamalara göre sadece vergide kayıp yaklaşık 1,5 maaşa çıkıyor.

“İŞÇİYE EK ZAM​ İÇİN ADIM ATILMALI”

İşçi sendikalarından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ederken TÜRK-İŞ​ Genel Başkanı Ergün Atalay’dan hükümete seslenerek “bunun adına 'ek zam​' mı dersiniz, 'iyileştirme' mi dersiniz. Bu yönde bir adım atılmalı” çağrısında bulundu.

Kamu işçilerinin ücretlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Atalay, açıklamasında, kamudaki 700 binden fazla işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünü mayıs ayında imzalandıklarını anımsattı.

YÜKSEK OLAN ZAM​ ORANI ENFLASYONDA BUHAR OLDU

İmzalandığı dönemde bir hayli yüksek olan sözleşmedeki oranların yüksek enflasyon​ nedeniyle eridiğini belirten Atalay, TÜRK-İŞ​ Kamu Koordinasyon Kurulunu toplayarak kayıpların giderilmesi için harekete geçtiklerini söyledi.

Atalay, bu süreçte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile kamu işçilerinin talebine dair görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

KAMU İŞÇİSİ OCAKTAN İTİBAREN EN AZ 10 PUANLIK KAYIP YAŞADI

Girişimleri sonucu, 29 Ocakta imzalanan ek protokolle ocak ayındaki ücret artışlarından sözleşme yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçilerinin de yararlandığını vurgulayan Atalay, bu sayede yaklaşık 230 bin kamu işçisinin ücretine yüzde 32,57lik artış yapılmasını sağladıklarını dile getirdi.

Atalay, TÜİK tarafından ocak ayı enflasyonun yüzde 6,7 olarak açıklandığını hatırlatarak, "Ocaktan sonra en az 10 puan kaybımız oluyor. Bu az bir kayıp değil. Bunu kök ücrete, ikramiyeye, 237 bin insana vurduğun zaman, 6 aylık maaşı ve 2 ikramiyeyi de eklediğin zaman büyük bir yekun tutuyor." dedi.

"EK PROTOKOL İMZALANMASI KARARI ALDIK"

TÜRK-İŞ​ yönetimi olarak Kamu Koordinasyon Kurulunun, bağlı sendikaların ve işçilerin görüşlerini her zaman dikkate aldıklarını vurgulayan Atalay, "Ek protokolün imzalanması konusunda TÜRK-İŞ​ Kamu Koordinasyon Kurulu olarak ortak karar aldık. Sendikaların istemediği hiçbir işe imza atmamız mümkün değil. Bu, beklentileri karşılamadı. Millet bundan memnun oldu mu? Hayır. Ben de memnun olmadım." diye konuştu.

Atalay, kamu işçilerinin ücretlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Kamu işçisinin ücretleriyle ilgili düzenlemeye ihtiyaç var. Bunun adına ek zam​ mı dersiniz, iyileştirme mi dersiniz. Bu yönde bir adım atılmalı. Bu enflasyon​ devam ettiği sürece iyileştirmenin de anlamı kalmıyor. Bir taraftan üç lira veriliyor, enflasyonla dört lira alınıyor."

BİR İŞÇİNİN 1,5 MAAŞI VERGİYE GİDİYOR

Çalışanların ücretleri üzerinden ödediği gelir vergisinin yüksekliğine de değinen Atalay, vergiyle ilgili haksız bir uygulama olduğunu dile getirdi. Atalay, "Bu durum sürdürülebilir bir şey değil. Bir işçinin aşağı yukarı 1,5 ücreti vergiye gidiyor. Bu doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

TAŞERONA KADRO SÖZÜ TUTULSUN

Kamudaki taşeron işçilerin kadro taleplerinin devam ettiğini anımsatan Atalay, taşeron işçilere verilen kadro sözünün yerine getirilmesi gerektiğini de söyledi.

Kaynak: TGRT Haber derleme, Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...