Kamuya 'akaryakıt' ayarı
'Kamu Akaryakıt Alımlarının Rasyonelleştirilmesi Projesi' ile kamuda yıllık 4-5 milyar TL aralığında değişen akaryakıt harcamaları azaltılacak.
Kamuda “taşıt” alımının ardından “akaryakıt” alımlarına da yeni düzen geliyor. Bu konuda israfı önlemek isteyen hükümet, “Kamu Akaryakıt Alımlarının Rasyonelleştirilmesi Projesi” başlatıyor. Projeyle, yıllık 4-5 milyar TL aralığında değişen harcamanın kontrol altında tutulması ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bugüne kadar var olan uygulamada kuruluşlar, ayrı ayrı ihaleye giriyor veya limite göre doğrudan yakıt temin ediyorlardı. Bunun hem emek hem zaman kaybına neden olduğu, daha yüksek maliyetleri beraberinde getirdiği kaydedildi. Bu nedenle kamuda ortak ihtiyaç konusu olan alımlar için yeni model geliştirilmesi “merkezi tedarik ve ortak alım” yoluna gidilmesi kararlaştırıldı. Yeni modelde, tüm kamu akaryakıt ihtiyaçlarının toplu tedariğine yönelik bir sistem geliştirilecek. Taşıt, müşteri tanıma, akıllı kart gibi elektronik sistemlerle hızlı ve kolay temin sağlanması yoluna gidilecek.
Sadece Devlet Malzeme Ofisi (DMO) değil, petrol satışı yapan tüm şirketlerin de dikkate alınması yoluyla rekabetin geliştirilmesini hedefleyen Maliye, iskontoyu daha yükseltici bir sistem içinde akaryakıt pompa satış fiyatları üzerinden de büyük bir indirim sağlamayı planlıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, konuyla ilgili olarak “Bu politikamızın temelinde israfın önlenmesi, verimlilik artışının sağlanması, harcama programlarının önceliklendirilmesi, harcamaların kontrol altında tutulması var” değerlendirmesini yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı “Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı” kapsamında da daha önce kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelik ve etkinliğin sağlanması için adımlar atılması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığı bünyesinde “Taşıt Modülü” kurularak, kamuda sağlıklı bir taşıt envanteri oluşturulması benimsendi. Taşıt ediniminde satın alma ve kiralama seçenekleriyle maliyetleri karşılaştırılarak ortak yöntem ve standartlar belirlenecek. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar da hızla tasfiye edilecek.
Kaynak Türkiye Gazetesi