Karadeniz doğal gazında sona doğru: ‘Castoro 10’ boğazdan geçti
Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için yürütülen çalışmalarda son aşamaya geçiliyor. Sığ denizlerde boru serpme işlemini yapacak olan ‘Castoro 10’ isimli gemi Çanakkale Boğazı’ndan geçti.
Türkiye'nin Kuzey Sakarya Gaz Sahası'nda yer alan Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük gaz keşfiyle Karadeniz'deki toplam rezervi 540 milyar metreküpe yükseldi.
Fatih sondaj gemisinin 1938 metre su derinliğinde ve 3 bin 850 metre son derinlikte sondaj gerçekleştirdiği Amasra-1 kuyusundaki yeni keşif de Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'ne dahil edilecek.
HEDEF GÜNDE 40 METREKÜP
Proje kapsamında, deniz tabanında doğal gaz üretim sistemleri, Filyos Endüstri Bölgesi'nde bir doğal gaz işleme tesisi ve her iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatları inşa edilecek.
Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nin 2023'te tamamlanması öngörülen ilk fazında, günde 10 milyon metreküp doğal gaz karadaki işleme tesisine ulaştırılacak. Gelecek yıllarda proje kapasitesinin günde 40 milyon metreküpe çıkarılması öngörülüyor.
12 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYACAK
Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de açıkladığı son doğal gaz keşfiyle ulaştığı 540 milyar metreküp rezervin ülkenin 12 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını ifade edilmişti.
MARMARA DENİZİ'NE YOL ALDI
Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için başlayan çalışmalar devam ederken, sığ denizde boru serpme işlemini yapacak olan 'Castoro 10' isimli gemi saat 11.30 sularında Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yapmıştı.
Saat 13.40 sularında Çanakkale önlerinde olan gemi ardından saat 16.00 sıralarında 1915 Çanakkale Köprüsü'nün olduğu bölgeye geldi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de altından geçen 'Castoro 10' isimli gemi Marmara Denizi'ne doğru yol aldı.