Kasko fiyatları cep yakıyor, poliçe yaptıranların sayısı azaldı
Araba ve akaryakıt fiyatlarının artmasının ardından bir de kasko poliçelerindeki fiyat artışı vatandaşı düşündürüyor. Otomobil artış, enflasyon ve kur nedeniyle araç onarımında kullanılan yedek parçaların fiyatlarının ve işçilik maliyetlerinin artması gibi etmenler, kasko poliçelerine de yansıyor. Kasko fiyatları artarken poliçe yaptıranların sayısı da azalıyor. Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner’den uyarı geldi. Turhaner “Kasko poliçelerinde ciddi bir fiyat artışı söz konusu. Bu nedenle zaten az olan kaskolu araç sayısı önümüzdeki süreçte daha da düşecek. Buna bir de poliçe kesmek istemeyen sigorta şirketleri de eklenince bir hasar durumundaki risk giderek artacak” dedi.
Otomobil, motosiklet gibi motorlu araçlar, artık yatırım aracı haline geldi. Neredeyse döviz ve altından daha fazla değer kazanan otomobilde kasko fiyatları da arttı. Hal böyle olunca sigortacılar da bir hasar durumunda yapılacak ödemeleri göz önünde bulundurarak yaptığı risk analiz sonuçlarına göre hem zorunlu trafik sigortası hem de kasko poliçelerinin fiyatlarını güncelliyor.
2022 yılında ortalama 5 bin lira olan kasko fiyatları bu yılın ilk yarısında 20-25 bin lira seviyesine ulaştı. Yaptırma zorunluluğu bulunmayan kaskoda poliçelerin sayısında düşüş görülüyor. Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, sigortacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
KASKODA RAKAMLAR YERİNDE DURMUYOR
Son birkaç yıldır zorunlu trafik sigortası ve kasko primlerinde aşırı artış olduğunu belirten Dr. Oya Turhaner, “İsteğe bağlı olarak yaptırılan ihtiyari mali mesuliyet (İMM) poliçesinde sınırsız teminat artık 5 milyon liraya indirilerek sınır getirildi. Zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortasında da primin durum pek farklı değil. Primler rizikoya ve hasar durumuna göre belirlenmektedir. Sigortalı adayının yaşı, aracın marka modeline göre değeri ve geçmiş hasarları primi belirleyen unsurlardır. Sigortalının her geçen yıl yaş alarak daha tecrübeli bir sürücüye dönüştüğü gerçeği var. Araçlar ise günümüz şartlarında sürekli değer kazanıyor. İşçilik ve yedek parça fiyatları arttıkça hasar maliyetleri artıyor ve hasar tazminatları her gün daha yüksek bir rakama ulaşıyor" diye konuştu.
"POLİÇE KESMEK İSTEMİYORLAR"
Sigorta şirketlerinin kasko ve zorunlu trafik sigortası hasarlarında yükseliş trendindeki döviz kurları ve enflasyonist ortamda artan yedek parça fiyatları ve işçilik masrafları ile mücadele ettiğinin altını çizen Dr. Turhaner, “Poliçenin başlangıç tarihinde hesaplanan primler ile yıl içerisinde gerçekleşen zararların tazminatları ödediğinde hasar dosyaları nedeniyle şirketler yılı teknik kar yerine teknik zarar ile kapanmaktadır. Son birkaç aydır sigorta acenteleri temsil ettikleri sigorta şirketlerinden trafik ve/veya kasko fiyat teklifi alıp müşterisine ilettiğinde yüksek prime rağmen müşteriden onay alınmış bile olsa kasko ve trafik için poliçe yapılmasına izin vermeyen şirket sayıları artmaktadır” ifadelerini kullandı.
"ŞİRKETLER GİDİYOR"
Kasko, İMM ve zorunlu trafik sigortasında hasar durumuna göre maksimum ödeme tutarının 10 milyon 950 bin lira olduğunu belirten Dr. Turhaner, şöyle konuştu:
“Sigorta şirketleri, 365 gün boyunca tek bir kaza ve aynı araç için sigortalıya 10 milyon 950 bin liralık bir açık çek vermiş oluyor. Sigortalılar ise hasarları kendi kendilerine ödeyebilecekleri bir servet sahibi oluncaya kadar sigortacıya ihtiyaç duydukları gerçeğini kabullenmek zorundadırlar. İşletmeler kar etmedikleri yerde durmuyor, trafik ve kaskoda poliçe yapmamayı tercih ediyorlar. Bu şartlarda poliçelerin sigorta primleri daha da artacak gözüküyor."
AĞUSTOS VE CUMAYA DİKKAT
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılının verilerine göre Türkiye’de toplam 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası oldu. 197 bin 262 adet ise ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. 2022 yılında trafik kazalarında 5 bin 229 kişi yaşamını yitirirken 288 bin 696 kişi ise yaralandı. TÜİK istatistiklerine göre ölümlü ve yaralanmalı kazaların en fazla ağustos ayı ve cuma günlerinde yaşanmış olması dikkat çekti.