Tgrt Haber

KDV indirimi bugün başlıyor! Fiyatlardaki düşüş raflara yansıyacak, uygulamayana ağır yaptırım

14 Şubat 2022 09:05
Yüzde 8'den yüzde 1'e düşen KDV indirimini bebek maması, yağ, sebze, meyve gibi çok sayıda ürün kapsıyor.

Hükümet, yeni ekonomi paketini açıklarken temel gıda maddelerindeki fiyat artışını durdurmak amacıyla bu ürünlerde uygulanan yüzde 8'lik KDV oranını yüzde 1'e düşürdü. Böylece marketlere, gıda ürünlerinin fiyatlarında en az yüzde 7'lik indirim yapılması bildirildi. Aralarında bakliyat, et ve bebek mamasının da bulunduğu ürünlerde fiyat güncellemeyenlere ise ağır yaptırımlar uygulanacak.

Yüzde 8'den yüzde 1'e düşen KDV indirimini bebek maması, yağ, sebze, meyve gibi çok sayıda ürün kapsıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni ekonomi paketinin detaylarının ardından açıkladığı gıda maddelerinde KDV'nin yüzde 8'den 1'e indirilmesine ilişkin düzenleme bugün yürürlüğe giriyor. Kararın detayları netliğe kavuşurken aralarında kırmızı ve beyaz et, baklagiller, bebek maması da bulunan birçok üründe, vatandaşın cebini rahatlatacak indirimler bekleniyor. 

İNDİRİM YAPILACAK ÜRÜNLER

Gıdada KDV indirimi süt, yoğurt, peynir, kırmızı et, beyaz et, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, bebek maması, makarna, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak. Bugün itibarıyla listede yer alan ürünlerde ciddi indirimler beklenirken, enflasyonla mücadele timleri de sahaya iniyor.

KDV indirimi bugün başlıyor! Fiyatlardaki düşüş raflara yansıyacak, uygulamayana ağır yaptırım

GEÇMİŞE YÖNELİK FİYATLAR DA İNCELENECEK

Vergi müfettişleri, denetmenlerinin yer aldığı timler, KDV indirimlerinin fiyatlara yansımasını yerinden denetleyecek. Sadece raflara değil, geçmişe yönelik alım, satım fiyatları da karşılaştırılacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

"Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri" tanıtım toplantısında açıklanan gıdada KDV indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ALINANLAR HARİÇ

Karar, bugün itibarıyla yürürlüğe giriyor. KDV indirimleri, pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak. Listede, "Yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, kon serveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları" da yer alıyor.

Özel Tüketim Vergisi'ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler ise kapsamda bulunmuyor.

TOPTAN VE PERAKENDEYE AYNI KDV

Bakanlıktan yapılan değerlendirmede, KDV'nin sadeleştirilmesi çalışmaları kapsamında yapılan düzenlemeyle gıda enflasyonunun tüketiciler üzerinde oluşturduğu yükün azaltılması konusunda da çok önemli bir adım atıldığı ifade edildi.

Düzenlemeyle daha önce bazı gıda maddelerinin toptan tesliminde ayrı, perakende tesliminde ayrı KDV oranı uygulaması da kaldırılarak, uygulama kolaylığı sağlanması amaçlanıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...