Yeni tutar belli oldu! Kıdem tazminatı nasıl artırılır?
Haziran enflasyonu sonrası memur maaşlarına gelen yüzde 8,45'lik zam kıdem tazminatı tavanını da yükseltti ve 7 bin 639 liradan 8 bin 284 liraya çıktı. Peki kıdem tazminatını artırmak mümkün mü? İşte kıdem tazminatını artırmanın bazı yolları...
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yılın ikinci yarısında uygulanacak memur maaş katsayısı ile birlikte kıdem tazminatı tavan fiyatları da belli oldu. Buna göre yıl sonuna kadar uygulanacak kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 TL’ye çıktı. Bu yılın ilk yarısında kıdem tazminatı tavanı 7 bin 639 TL olarak uygulanmıştı.
Hesaplamada yapılırken brüt ücretin yanı sıra giyecek, yiyecek, ulaşım, yakacak gibi sosyal yardımları da kapsayan giydirilmiş ücret üzerinden kıdem tazminatı belirleniyor. Bu noktada kıdem tazminatı tavanında yapılan artıştan giydirilmiş ücreti 7 bin 639 liranın üzerinde olan çalışanlar faydalanacak.
EMEKLİLİK HAKKIYLA İSTİFA EDERKEN DİKKAT
8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını temin ederek işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların önünde ise iki seçenek var.
Birincisi, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim. Bu şartları tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli oluyor. İkincisi ise 7000 gün prim ödeme süresi. 7000 günü tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmak koşuluyla emekli olabiliyor. Dolayısıyla burada sigortalılık süresi aranmıyor. 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödeyenler SGK’dan yazı alarak çalıştığı yerden istifa ederek kıdem tazminatını yasal olarak alabilir.
KIDEM TAZMİNATI NASIL ARTIRILIR?
Çalıştığınız iş yerinden tazminat alabilmek için en az bir yıl aynı yerde çalışmanız gerekiyor. Bazen yıllarca çalışıp iş yeri sizinle yollarını ayırmak istediğinde SSK’ya gösterilen maaşınızın brüt tutarı üzerinden tazminat hesaplanıyor. Kıdem tazminatını artırmanın ise bazı yolları bulunuyor.
Tazminatın en önemli şartı iş yerinizde bir yıl çalışmanız gerekiyor. İşte bu noktada kıdem tazminatına esas teşkil eden son brüt ücret önem kazanıyor. Bu brüt rakamı artırmak mümkün. Yıl içinde nakit olarak ve düzenli ödenen her ücret tazminat hesaplanırken dikkate alınıyor. Bunlar da çalışanın tazminatını artırıcı rol oynuyor. Bu düzenli ödemeler brüt maaşa ekleniyor ve buna giydirilmiş brüt ücret deniliyor. Bunlar da çalışanın tazminatını artırıcı rol oynuyor. Bu düzenli ödemeler brüt maaşa ekleniyor ve buna giydirilmiş brüt ücret deniliyor. O yüzden sizin gibi aylık yaptıkları işlere göre prim alanlar ya da fazla mesai ücreti alanlar için bu imkân bulunmuyor. Çünkü bu primler değişkenlik gösterebiliyor. Ancak bu primler düzenli olarak ödeniyor ve maaşınıza ekleniyorsa o zaman hesaba katılıyor.
Yemek yardımı, Kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, konut yardımı, erzak yardımı, unvan tazminatı, yıpranma tazminatı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı ve devamlı ödenen primler büt ücrete eklenebilecek düzenli ödemelerden bazıları.
HANGİ ÖDEMELER DİKKATE ALINMIYOR?
Tazminat hesabında bazı ödemeler ise dikkate alınmıyor. Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, genel tatil ücreti, doğum ve ölüm yardımı, devamlı olmayan primler, fazla çalışma ve mesai ücreti bunlardan bazıları. Giydirilmiş brüt ücret yanında gerçek maaşınızın bordroya yansıtılması yani SGK'ya bildirilen prime esas kazancın gerçek maaşınız olması da önemli. Eğer maaşınız yüksek ama SGK'ya asgari ücretten bildiriliyorsa tazminatınız da asgari ücretten hesaplanacaktır. Bu durum sadece tazminatı değil ileride alacağınız emekli maaşının da yüksek olmasını engelleyecektir.