Tgrt Haber

Kıdem tazminatı, GSS, stajyer ve işsizlik maaşı güncellendi! 2024 asgari ücreti açıklandı, ödemeler tek tek hesaplandı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
28 Aralık 2023 15:40 - Güncelleme : 28 Aralık 2023 15:41
Kıdem tazminatı, GSS, stajyer ve işsizlik maaşı güncellendi! 2024 asgari ücreti açıklandı, ödemeler tek tek hesaplandı

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte pek çok ödemede de değişiklik oldu. 2024'te brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenmesiyle, başta işsizlik maaşı olmak üzere Genel Sağlık Sigortası primi, kıdem tazminatı, staj ücreti tamamen değişti. Asgari ücrete yapılan zam oranı kadar artış olacak ödemelerde tutarlar yeniden hesaplandı. İşte 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak yeni ödemeler

Milyonlarca çalışanın yeni asgari ücret​ rakamı açıklandı. 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan ilgilendiren yeni asgari ücret, dolaylı yoldan pek çok kişinin de ödemesini değiştiriyor. Toplumun büyük bir kesiminde ödemeler ve maaşlar asgari ücret oranında artacak.

ZAM​ ORANI ÖDEMELERİ VE MAAŞLARI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ

Yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı​, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalem değişti.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE ZAM GELDİ

2024 asgari ücret zammından etkilenen kalemlerin başında işsizlik ödeneği geliyor. İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

2024 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için (işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde) işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 8 bin 1 lira, en yükseği ise 16 bin 2 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

ÇALIŞANIN 1 YILLIK KIDEMİ 20 BİN 2 LİRAYA ÇIKTI

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ İÇİN 600 LİRA ÖDENECEK

Yeni asgari ücret artışı GSS primlerini de etkiledi. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyenler için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş ödenmesi gerekecek.

Bu rakamın ödenmesiyle kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanacak. Gelir testine gidilip hanedekilerin kişi başı gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden yani 6 bin 667 lira 50 kuruştan az hesaplanması halinde ise GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.

STAJYER MAAŞI 5 BİN 10 LİRAYA YÜKSELDİ

İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak.

Bunların dışında, 1 Ocak itibarıyla yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemin rakamları da değişecek.

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...