Tgrt Haber

Kıdem tazminatında yeni kredi desteğinin ayrıntıları belli oldu! EYT ile beraber devreye girecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
03 Aralık 2022 09:59 - Güncelleme : 03 Aralık 2022 10:51

EYT düzenlemesinde en fazla tartışılan konulardan biri kıdem tazminatı oldu. İşverenler milyonlarca kişinin emekli olmasıyla beraber büyük bir tazminat yükünün altına girileceğini ifade ediyor. Buna göre 2 milyon kişinin emekli olması ile beraber Türkiye’de ödenecek tazminat maliyeti 500 milyara kadar çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kredi Garanti Fonu ile işverenler mali olarak destek vereceklerini açıkladı. İşte EYT kıdem tazminatlarında işverene ödenecek krediye dair tüm detaylar…

Uzun yıllardır sorunlarına çözüm arayan EYT’liler yapılan görüşmeler ve çalışmalar sonunda yılbaşında hayallerine kavuşarak emekli olacaklar. Yeni yılda hayata geçmesi beklenen düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişi emekli olacak. Bu sayı ise Türkiye’de çalışan kesimin yüzde 6’sını oluşturuyor. Emekli olacak kişi sayısının bu kadar yüksek olması ise beraberinde büyük bir kıdem tazminatı​ yükü getirdi. 

İŞVEREN​ NE DİYOR NE İSTİYOR?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14'ncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği ifade ediliyor. İşverenin ödemekle yükümlü olduğu tutar EYT​ ile beraber yüksek meblağlara çıkıyor.

EYT’lilerin tamamının asgari ücretli olduğunun varsayıldığı bir senaryoda yüzde 50’lik ücret artışı ile toplam kıdem tazminatı faturası 288 milyar TL’ye kadar çıkıyor. Bununla beraber EYT’lilerin yüzde 40 gibi bir oranının asgari ücretten daha yüksek maaş aldığı biliniyor. Sürecin mali yükünün altından kalkamayacağını düşünen işverenler ise kamu ve özel bankaların bu aşama işverene kredi desteği sağlamasını istiyordu. 

BAKAN NEBATİ’DEN KGF AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır" ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi. 

https://twitter.com/NureddinNebati/status/1598589474577190912

"İŞVEREN YALNIZ BIRAKILMAYACAK"

Asgari ücretin belirlenmesinde izlenecek olan yol haritası için yapılan toplantının ardından TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol konuya dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: İkinci konumuz, aynı anda hatta aynı günde emekli olması durumunda işverenler için ciddi bir finansman problemi doğması söz konusu. Büyük işletmeleri, küçük işletmeleri düşünün oldukça yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün kıdem tazminatı alınması durumunda da çalışanın işçinin mağdur olma durumu var. Bu konu da bizim uzun süredir taleplerimiz arasındaydı. Sayın Bakanımız az evvel yine müjdeyi verdi. Hazine ve Maliye Bakanımızın da bu sürece destekçi olduğunu ifade etti. KGF'den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini az evvel aldık. Kıdem tazminatlarıyla ilgili çok uygun kredi faiziyle işverenlere destek olacak. Kıdem tazminatları da dolayısıyla çalışanlara gidecek.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE BELİRLENİYOR

Kıdem tazminatı asgari ücret rakamına göre belirleniyor. Bugün uygulanan üst tavan 15 bin 371 lira olarak hesaplanıyor. Yapılan hesaplamalara göre 49 yaş ve üzerindeki çalışanların ortalama kıdem tazminatı maliyeti 330 bin lira kadar yükseliyor.

KREDİ GARANTİ FONU NASIL KULLANILACAK?

İşveren emekli olacak çalışanı için maliyet hesabı yapılması adına Kredi Garanti Fonu’na başvuracaklar. Sonraki süreçte ödenmesi hesap edilen kıdem tutarı göz önüne alınarak Hazine destekli kredi işverene kullandırılacak.  EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile beraber Kredi Garanti Fonu’nun da devreye girmesi bekleniyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nurdan 17 Nisan 2023 12:36

Emekli olduk işten çıkarıldı tazminatı zirat bankası verecek dediler daha ödenmedi

İşveren11 Mart 2023 12:59

Devletimizden , işverenler için Kıdem tazminatı kgf kredisinin çıkmasını bekliyoruz. Lütfen acele edin.EYTnin çıkmasından sonra İşçilere kıdem tazminatı ödeme zamanı geldi. Eğer kredi alamazsak bunları ödememiz mümkün değil.

TK3481 8 Mart 2023 16:58

EYT yasası çıktı ama işverene bu destek hala sağlanmadı. Çok kişi mağdur edildi.İşveren tazminatı alırsan seninle çalışmam diyor.Verilen sözler tutulsun artık. yeter...

Sonraki Haber Yükleniyor...