Kilosu burma bilezik fiyatıyla yarışıyor! Amasya'da havyar seferberliği başlatıldı
Amasya’da Mersin balığı için üretimi için seferberlik başlatıldı. Kilosunun 2 bin 500 dolara satıldığı balığın üretim miktarı 95 bini buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, balıkları tek tek numaralandırıp takibini yaptırıyor.
Kilosu 87 bin TL'ye satılan ‘siyah inci’ diye adlandırılan havyar için seferberlik başlatıldı. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait özel tesiste yetiştiriliyor.
TEK TEK KONTROL EDİLİYORLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini de yapıyor. Geçen yıl Samsun’dan Karadeniz’e bırakılan bir balık Bulgaristan’da bulunup bildirilmişti.
"5 BİN 200 GRAM YUMURTA ELDE ETTİK"
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebildiğini belirtti. Son iki yılda üretilen 21 bin 500 adet Mersin balığının Karadeniz’in akarsularla birleştiği Samsun, Sinop ve Sakarya’nın da aralarında olduğu şehirlere dağıtıldığını hatırlatan Gürol Çetin, “8 anaç balığın sağılmasıyla 5 bin 200 gram yumurta elde ettik. Yapay dölleme yoluyla yaptığımız çalışma sonucunda toplamda 95 bin yavru mersin balığı elde ettik. Bunları da bakanlığımızın balıklandırma projesi kapsamında dağıtımını yapacağız” diye konuştu.
"AMASYA MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE BİR NUMARA OLACAK'
İlk aşamada yavru balık elde etmeyi isterken bu yıl kilosu 2 bin 500 dolardan başlayan fiyatla satılan havyardan örnek olması için 2 kilo üretmeyi planladıklarına değinen Çetin, “Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayıda bir üretim hiçbir yerde mevcut değil. Amasya’mızı Mersin balığı üretiminde bir numaralı hale getireceğiz” şeklinde konuştu.