Kimlik ile ehliyet birleştirme nedir, ücreti ne kadar? Kimlik kartına sürücü belgesi nasıl eklenir, randevu nasıl alınır?
"Kimlik ve ehliyet nasıl birleştirilir, birleştirme ücreti nedir? Nüfus cüzdanı ile ehliyeti birleştirmek için nereden randevu almak gerekir?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Tek kartta hem ehliyet hem de nüfus cüzdanı olsun isteyen vatandaşların kart yenilemesi için son tarih ve detaylar haberimizde...
"Kimlik kartı ve ehliyeti tek kartta birleştirme ücreti ne kadar, kaç TL? Kimlik kartı ile ehliyeti birleştirmek için nereden randevu almak gerekir, yeni kart kaç günde gelir?" soruları gündemde! Yeni yıldan önce kimlik kartını yenilemek ve ehliyet ile birleştirmek için gerekli şartlar neler? Yenilemek için son tarih nedir? İşte, tek kart randevusu için gerekli olanlar...
İKİ İŞLEV, TEK KART: KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞİYOR!
Yapılan son düzenlemeler ile eski kimlik kartlarından çipli yeni kimliklere geçildikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaportlarda değişiklikler yapılmıştı. 21 Eylül 2020’de itibariyle de, yeni ehliyetin kimlik kartı ile birleştirilebileceği gündeme geldi. Ehliyetini hâlâ yenilemek isteyenler için son tarih 2022’nin sonuna kadar uzatılırken; nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için son tarih 2023 yılı olarak bildirilse de, bu süre kısıtlaması kaldırıldı.
Çipli yeni ehliyetlerde bilgilerin, çipli kimlik kartlarına entegre edilmesiyle vatandaşların, yanlarında ayrıca ehliyet bulundurma zorunluluğu da ortadan kalktı. "İki işlev tek kart" sistemi için hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması şartı aranıyor. Bunun için önce randevu alınması; ardından herhangi bir nüfus dairesine giderek başvuru yapılıması gerekiyor. Ehliyetin nüfus cüzdanı ile birleştirilmesi ücretsiz bir şekilde; 1 dakikada tamamlanıyor. Kart 1 gün içinde evinize teslim edilirken; bu yenileme işlemi için de herhangi bir süre sınırı gözetilmiyor.
KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekmektedir. İki kartı birleştirmek isteyen kişilerin, kimlik kartı yeni olsa da, eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz. Ehliyet ve kimlik belgeleri eski ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
KİMLİK VE EHLİYET İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR?
Ehliyetini ve kimliğini tek kartta birleştirmek isteyen vatandaşlar, nasıl randevu alacaklarını araştırmaya devam ediyor. İşte adım adım randevu aşamaları...
- Ehliyet ve kimlik birleştirme işlemi için randevu için buraya tıklayabilirsiniz.
- Bu adrese girildikten sonra T.C. kimlik kartına sürücü belgesi ekleme butonuna tıklanır.
- Kimlik ve sürücü belgesinin 01.01.2016 tarihinden sonra alınmış olması gerekir.
- Çıkan ekranda ad, soyad, kimlik numarası, doğum tarihi, telefon ve güvenlik kodu bilgileri girilir.
- Bir sonraki ekranda il ve ilçe seçimi yapılarak randevu alınmak istenen nüfus müdürlüğü seçilir ve randevu için uygun saat aralığı tercih edilir.
KİMLİK ve EHLİYETİ BİRLEŞTİRMEK ÜCRETLİ Mİ, NE KADAR?
Ehliyet ve kimliği tek bir kartta birleştirmek için vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir fakat eski tip ehliyete sahip vatandaşlardan 15 TL harç ücreti ödemesi alınır.
KİMLİK VE NÜFUS BİRLEŞTİRMEK İÇİN NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEK GEREKİR Mİ?
İki kartı birleştirme işlemleri için, randevu aldıktan sonra, kart sahibinin Nüfus Müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Ehliyet belgesini, yeni kimliğe ekleme işlemi uzaktan ya da online yapılmıyor. Yurttaşların şahsen başvuru yapması gerekiyor. "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması üzerinden, yurttaşlar iki kimlik kartı yerine tek kimlik kartı taşıyarak hem ehliyet hem de kimlik kartı kullanabiliyor.
KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER/EVRAKLAR NEDİR?
Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan yurttaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor. Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan yurttaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL'lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.