Tgrt Haber

Kira krizi perakendenin kalbine de sıçradı, İSTOÇ'ta kiralara yüzde 50 zam oldu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Eylül 2022 10:14 - Güncelleme : 08 Eylül 2022 13:06

Enflasyonun artmasıyla birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan zam krizi işyerlerine de sıçradı. Dünyanın ikinci en büyük toptancı çarşısı İSTOÇ’ta dükkan sahipleri ile kiracılar arasında zam krizi yaşanıyor. Son 7 ayda iş yeri kiralarının yüzde 50 artması kiracıları zor durumda bıraktı. Benzer durum İstanbul’un ucuz alışveriş merkezi Tahtakale’de, Süleymaniye’de, Beyazıt’ta da yaşanıyor. 

Hayat pahalılığı ve enflasyonla birlikte ev sahipleri​ ile kiracılar arasında yaşanan zam sorunu işyerlerinde de yaşanmaya başlandı. Dünyanın ikinci büyük perakende çarşısı İstanbul Toptancılar Çarşısı’nda (İSTOÇ) kira​ krizi baş gösterdi. TGRT Haber’den Özay Erad’a açıklamalarda bulunan İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, “Kiralar son 7 ayda yaklaşık yüzde 50 artı. Bu durum kiracı​ ile mülk sahipleri arasında soruna neden oldu. İSTOÇ’un yüzde 15’inde kiracı ile mülk sahibi arasında sorun yaşanıyor” dedi. 

KİRALAR YAKLAŞIK YÜZDE 50 ARTI 

Şenay Araç Demir, İSTOÇ’ta ciddi bir kira krizi olduğunu belirterek kiraların yüzde 50 civarında yükselmesinden dolayı mülk sahipleri ile eski kiracıların anlaşmakta zorlandığını söyledi.  “Mülk sahipleri aklındaki fiyatı alamayınca sorun çıkarıyor” diyen Demir, İSTOÇ’daki dükkan kiralarının şu an 50 bin lira civarında olduğunun altını çizerek “7 ay önce 30 bin civarındaydı. Son 1 aydır kiralarda bir yükselme yok, daha da duracak gibi gözüküyor. Çünkü kiracılar yüksek kiralama yapmıyor. Yeni gelenler de pazarlık yapıyor” ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 15’İ SORUN YAŞIYOR 

“İSTOÇ’un yüzde 15’i kira sorunu yaşıyor” diyen Demir, ev sahiplerinin yüksek kira için pek çok yol denediğini belirterek şunları söyledi:  “Kiracıya baskı, taciz yapıyor, mahkeme yoluna gitmeyi deniyor. Kirayı stopaj olarak düşük gösteriyorsa kiracıyı oradan vurmaya çalışıyor. Her türlü avantajı kullanmaya çalışıyor. Buraya neticede bir yatırım yapmış, bunu fırsata çeviriyor.  Mülk sahipleri kiracılarla yüzgöz olmak istemiyor. Genelde ev sahipleri, dükkânı kiralayan gayrimenkul firması ile görüşüyorlar, orta yol bulunamazsa hukuki süreç başlatıyorlar.  Kira tespit davası 1,5 yıl sürüyor, tahliye davaları 2 yıl sürüyor. Bu konularda empati yapmak gerekiyor. Her iki taraf da vicdanlı ve dengeli olursa sorun çözülmüş oluyor.” 

Kira krizi perakendenin kalbine de sıçradı, İSTOÇ'ta kiralara yüzde 50 zam oldu

1 milyon 100 metrekarelik alana kurulan İSTOÇ'ta 7.000’in üzerinde iş yeri bulunuyor. 

ALIŞVERİŞİN KALBİ EMİNÖNÜ’NDE DE AYNI DURUM 

Mülk sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlık, ucuz alışverişin adresi olan Eminönü bölgesindeki Tahtakale’de, Kantar’da, Mercan’da, Küçük Pazarda, Süleymaniye’de, Sirkeci’de, Cağaloğlu’nda ve Beyazıt’taki depolarda da yaşanıyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...