Tgrt Haber

Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır? Kiracıyı en hızlı tahliye etme yolları

Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: TGRT HABER
23 Eylül 2023 17:11 - Güncelleme : 09 Ocak 2025 16:53
Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır? Kiracıyı en hızlı tahliye etme yolları

Kiracı tahliyesi, ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkça yaşanan bir sorun. Mahkeme sürecine gitmek istemeyenler için hızlı çözüm yolları var. İşte kiracıyı en kısa sürede tahliye etmenin bazı yöntemleri.

Kiracı​ ile ev sahibi arasındaki ilişki bazen mahkemeye taşınabiliyor. Haklarını iyi bilmek, bu tür çirkin durumların önüne geçebilir. Kiraya veren kişinin, belirli şartlar altında kiracıyı konuttan çıkarma hakkı bulunmaktadır. İşte kiracının tahliyesi konusunda bilinmesi gerekenler ve uygulanabilecek hızlı yöntemler.

Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı en hızlı tahliye etme yolları… - 1. Resim

EVDEN ÇIKMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Evden çıkmayan kiracının nasıl çıkarılacağı sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.  Kiracıyı çıkarmanın bazı yolları vardır. İşte o yollardan bazıları;

  • Kiracının sözleşmeye uymaması durumunda. Kiraya verenin yani ev sahibinin kira sözleşmesini sona erdirme sebeplerinden bir tanesi de kiracının kira sözleşmesi kapsamındaki edim ya da yükümlülüklerine uymamasıdır. Kira sözleşmesi her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sebeple kiracı kendisine yüklenen edimleri yerine getirmezse kiraya veren bu yükümlülüklere uymasını ihtar eder. Uyulmaz ise sözleşmeyi iptal edilebilir.
  • Kiracının iflası durumunda. Kiracı iflas​ eder ve birikmiş kiralarını ödeyemez ise, kiraya verene güvence veremezse, kiraya veren kira sözleşmesini iptal edebilir. Kiracının iflasına ilişkin tahliye​ davası açabilmek için Ticaret Mahkemesinin kiracının iflasına dair karar vermiş olması gerekir.
  • Kiracının ölümü durumunda. Kiracının ölümü üzerine kira sözleşmesini feshetme hakkı yalnızca kiracılara tanınmıştır. Adi kira sözleşmelerinde mirasçılar yasal bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi iptal edebilir.
  • Önemli Nedenler ile fesih olabilir. Kira ilişkisi artık her iki taraf için çekilemez veya kira sözleşmesini devam ettirmek taraflarca imkânsız hale gelmesi durumunda taraflar önemli nedenlere dayanarak kira sözleşmesini her zaman iptal edilebilir. Önemli sebep bulunuyor ise kira sözleşmesi haklı nedenlerden dolayı hemen iptal edilebilir.
  • Kira borcunu ödemeyen kiracının sözleşmesi iptal edilir. Kira borcunun ödenmemesinden dolayı tahliye davası açılır. Kiracı vadesi gelmesine karşın, kira bedelini ödemez ise temerrüde düşer. Kiracıya ihtar çekilir. İhtarnamede kira bedellerini verilecek sürede ödemesini, yoksa sözleşmenin iptal edileceği belirtilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarına bakıldığı zaman en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
  • Kiracı kiralananı başkasına kiralaması durumunda iptal edilir. Kural olarak konut ve çatılı iş yeri kiralarında, kiracı kiralananı başkasına kiralama hakkına sahip değildir. İşyeri kiralarında ise, kiraya verenin yazılı izni bulunuyor ise başkasına kiralama yapılması mümkündür. Ama rıza alınmaksızın kiralama işlemi yapılmışsa, kiraya veren bu nedenle tahliye davası açabilir.

 

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...