Fahiş kirada tahsilat riski: Ödemeler aksıyor
İstanbul’da kiralar, maaşları yakaladı. Ev sahipleri de “fahiş kira” peşine düştü. Ancak emlakçılar “Gelirler bu kadar yüksek değil. Başta kiracı tutuyor. Sonra ödeyemiyor. Düzenli ödeme fahiş fiyattan daha mantıklı” uyarısında bulundu. Tüketiciler Derneği Başkanı piyasada denetim ve gözetimin şart olduğunu söylerken Emlakçılar Odası Başkanı ise artış trendinin yıl sonuna kadar düşüşe geçerek devam edeceğini tablonun ise 2 yıla tersine döneceğini söyledi.
İstanbul’da merkezî yerlerde ve markalı konutlarda kiralar, ortalama bir dairede 5 bin TL bandına kadar çıktı. Başta kiracıların bu fiyata tuttuğunu ama sonradan tahsilat risklerinin arttığına dair haberler aldıklarını belirten Emlakçılar, “Düzenli ödeme alabilmek, fahiş fiyattan daha mantıklı” uyarısında bulunuyor.
Kentsel dönüşümle başlayan koronavirüs salgını, yabancıların konut talebi ve üniversitelerin açılmasıyla fahiş rakamlara ulaşan kira fiyatları cep yakıyor. İstanbul’da markalı konutlarda ve merkezi yerlerde kira fiyatları ortalama bir dairede 5 bin TL seviyesine çıktı. Ev sahipleri ise artan kira fiyatlarını fırsat bilip kanuni hakkı olmadığı halde eski kiracılarını evden çıkartıp yüksek fiyatlardan kiraya vermenin peşine düştü.
İstanbul’daki emlakçılar, artan kira fiyatlarının hane halkının gelir seviyesine yükseldiğini belirtti. Yüksek fiyatlardan tutulan evlerde ilk aylarda düzenli ödemelerin yapıldığını aktaran emlakçılar fahiş fiyatların etkisiyle son günlerde kira tahsilatlarında sıkıntıların artmaya başladığını söyledi. Emlakçılar ev sahibi ile kiracı arasında fahiş fiyatlar yüzünden yaşanan ihtilafların artışa geçebileceği uyarısında bulundu.
ŞİKAYETLER ARTTI DENETİM GEREKİYOR
Kira artışlarındaki yüksekliğe dikkati çeken Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, bu konuda kendisine çok sayıda şikayet geldiğini anlattı. Küçük, özellikle bazı bölgelerde kiralarda fahiş fiyat artışının yaşandığını vurguladı. Ev sahiplerini Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kuralına uymadığını belirten Küçük, ev sahiplerinin kira fiyatlarını daha fazla artırmak istediğini, çeşitli bahaneler sunarak kiracıyı çıkartıp yeni kiracıya daha yüksek fiyattan evlerini kiralamak istediklerini söyledi. Mevut tüketicilerin, kiracıların karşılaştıkları en büyük sorunun bu olduğunu belirten Küçük, herkesin piyasadaki fiyatların artacağı yönünde beklentiye girdiğini aktardı. Yakın zamanda okulların açılması nedeniyle öğrencilerin geleceğini ve tayinlerin olacağını hatırlatan Küçük, ev sahiplerinin bunları da bahane ederek kiraları artırdıklarını ve bu konuda denetim ve gözetime ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
EV SAHİBİNE KOZ VERMEYİN
Göçlerle birlikte konut talibinin artışa geçtiğini belirten Küçük, mevcut konutların ihtiyacı karşılamadığı için buradan kaynaklanan bir artışın da olduğunu söyledi. Küçük, kira fiyatlarının artmasına neden olan sebeplerin tamamı göz önüne alındığında şikayet yoğunluğunun ciddi bir bir boyuta ulaşarak kendilerine geldiğini söyledi. Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, iletilen şikayetlerle ilgili bilgi verdi. Mevcut kiralarda en az yüzde 25-30’lara varan bir zammın söz konusu olduğunu belirten Küçük, TÜFE oranına asla uyulmadığını söyledi. Yeni kiralamalarda ise yüzde 4-45’lere varan artışların olduğunu aktaran Küçük, kiracılara ev sahibinin eline koz vermemek için kiralarını zamanında ödemeleri konusunda uyarıda bulundu. Küçük, yeni ev kiralayacak vatandaşlara ise iyi araştırma yapmaları konusunda uyarıda bulundu.
KİRA ARTIŞLARI DURACAK MI?
Kira fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa açıklamada bulundu. Göztepe, Bostancı, Kadıköy gibi Anadolu Yakası semtlerinde kira artışlarının yüzde 50-60’lara vardığını, hatta daha fazla artış olduğunu belirten Aşa, “1-2 sene önce 3 bin TL’ye bulduğunuz evi, şu anda 4-5 bin TL’den aşağı bulamıyorsunuz” dedi. Bahsettiği fiyatların 2+1 evler için geçerli olduğunu 3+1 evlerin kiralarının uçuşa geçtiğini belirten Aşa, 3+1 evlerin 7 bin TL, 8 bin TL, 10 bin TL bandına yükseldiğini söyledi.
Avrupa Yakası’nda ise Avcılar’da bin liralık evin 2 bin 500 lira bandına yükseldiği bilgisine veren Başkan Aşa, salgın nedeniyle memleketlerine dönen bazı öğrenci ve ailelerin dönüşe başladığını söyledi. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte yeni bir talebin daha oluştuğunu belirten Aşa, “Yabancılar geliyor, onlar da piyasayı yükseltti. Hepsi üst üste gelince böyle bir tablo ortaya çıktı. Bu bir furya” dedi. Bundan sonra böyle bir yükselmeyi görmeyeceklerini ve daha düşük oranlarda artış trendinin yıl sonuna kadar devam edeceğini belirten Aşa, “Sonra bir duraksama yaşarız, 1,5-2 yıla kadar da tablo tersine döner” dedi.