Tgrt Haber

Kiralara tavan fiyat mı gelecek? Kiralarda düzenleme nasıl olacak? Kiralarda fahiş fiyatlara son!

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
25 May 2022 15:07 - Güncelleme : 25 May 2022 15:18
Kiralara tavan fiyat mı gelecek? Kiralarda düzenleme nasıl olacak? Kiralarda fahiş fiyatlara son!

Kiralarda yaşanan fahiş fiyatlar son dönemde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Fiyat artışlarında yaşanan önü alınamayan artışlar dar gelirli vatandaşların belini iyice bükerken fahiş fiyatlandırmalardan evler de nasibini aldı. Özellikle son dönemde kiralardaki fiyat artışları nedeniyle bakanlık harekete geçti. Peki ev ve işyeri kiralarında tavan fiyat sistemine mi geçilecek? Kiralar sabitlenecek mi? Kiralara tavan fiyat mı gelecek? İşte kira fiyatlarındaki fahiş fiyatlandırmalar için tüm detaylar…

Ülke genelinde yaşanan fiyat artışlarının en çok hissedildiği inşaat sektörünün girdiği sıkıntı sonrasında ev fiyatları ciddi bir yükseliş gördü. Ev fiyatlarının artmasından sonra fırsatçı ev sahipleri kiralarda fahiş fiyatlandırmalara giderek piyasada konut krizine yol açtı. Yaşanan bu gelişmeler kriz içinde kriz çıkmasına neden olurken fahişi fiyatlandırmanın bir türlü sonu gelmiyor. Vatandaş bu duruma isyan ederken hükümet ve ilgili bakanlıklar harekete geçti. Peki kiralara tavan fiyat​ mı gelecek? Kiralarda düzenleme nasıl olacak? İşte tüm detaylar…

KİRALARA TAVAN FİYAT MI GELECEK?

Son dönemde en çok konuşulan konuların başında kira​ artışları geliyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşanan ev fiyatlarına yapılan zamlar durdurak bilmiyor. Ev sahipleri zamları fırsat bilip kiracılara nefes aldırmıyor. Fırsatçı ev sahipleri, TÜFE oranından fazla zam yaparak hem yasaları çiğniyor hem de piyasada konut krizine yol açıyor. Bu durum, bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kiralara tavan fiyat uygulanmasını gündeme getirdi. ''Kira artışına sınırlama gelecek mi?'' sorusunun cevabı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ile yanıt bulacak. Konuya ilişkin masaya oturan bakanlıklar, çalışmalara başladı.

Durdurulamayan bir artış gösteren kiralık ev fiyat artışlarına yönelik hükümet harekete geçti. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi adına farklı formüller masaya yatırılırken Hollanda’daki uygulama da yapılacaklar arasında yer alıyor.

Kiralara tavan fiyat mı gelecek? Kiralarda düzenleme nasıl olacak? Kiralarda fahiş fiyatlara son!

Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına müdahale ederek puanlama sistemiyle birlikte tavan fiyat uygulamasını geliştirmişti. Bu uygulamaya göre evin bulunduğu yer, büyüklüğü, oda sayısı gibi kriterler göz önüne alınarak bir tavan fiyat belirleniyor. Konutlar için belirlenen fiyatın üzerinde kira istenemiyor.

Türkiye'deki fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için Hollanda sistemi gündemde. Tavan fiyat konulara TÜFE oranından daha fazla zam yapılması engellenecek ve denetimler sıkılaştırılacak.

KİRALARDA DÜZENLEME NASIL OLACAK? 

AK Parti kurmayları, “Türkiye’de iş çığırından çıkmış durumda. Normalde Borçlar Kanununa göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre yapılıyor. Bunun üzerine çıkamıyorsun. Ancak 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse ‘Kiram düşük’ diyerek yeni bir kira tespiti yapabiliyor. Bunun için dava açabiliyor. Ev sahipleri 5 yıldan sonra rayiç bedel üzerinden yeni bir artış isteyebiliyor. Ama bugün ev sahipleri 2 yıl geçtikten sonra kiracısına zorlayıcı artış yapmak istiyor. Vatandaş mağdur ediliyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde de bir adım atılacak sanırım” dedi.

BÖLGESEL SINIRLAMA FORMÜLÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının başlattığı çalışmalarda gündeme gelen çözüm önerilerinden biri geçtiğimiz günlerde Hollanda’da uygulamaya giren yöntem. Hollanda, yüksek kira artışlarının önüne geçmek için kira bedellerine sınırlama getirme kararı aldı. Buna göre, ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Türkiye’de de buna benzer bir yöntem tartışılıyor. Ancak Hollanda’dan farklı olarak kira artışlarına getirilecek limitler bölgesel olacak. Bu kapsamda, Türkiye’de başta büyükşehirler olmak üzere belli bölgelerdeki kira artışlarına bir sınırlama getirilebileceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları, “Türkiye’nin tamamı için değil bu. Örneğin daha çok İstanbul gündemde ve İstanbul’un belli bölgelerinde bu yüksek artışlar söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna göre oransal sınırlamalar getirilir. Hollanda bunu yaptı. Türkiye’de benzer bir uygulama tartışılıyor” diye konuştu.

KİRALAMA AMAÇLI KONUT ÜRETİMİ

Gündeme gelen bir başka öneri ise belediyeler ve TOKİ aracılığıyla artan fiyatlara çözüm olarak ‘sadece kiralama amacıyla’ konut üretilmesi. Bu alanda konut üretecek inşaat şirketlerine bazı destekler verilmesi, mülk sahiplerinin mağdur olmaması için de kira gelirlerinden alınan vergilerde indirime gidilmesi gibi öneriler tartışılıyor. Hükûmet bu formülleri devreye alarak, konut arzının karşılanmasını ve kira artışlarının dizginlenmesini hedefliyor.

TAPU HARCI GELİRİ 24,3 MİLYAR LİRA

Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Dayıkaraca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında yapılan işlemler neticesinde devlete 24 milyar 319 milyon TL harç geliri aktardığını söyledi. Dayıkaraca, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak tüm imkânlarımızla hem çalışanlarımızın isteklerini hem de vatandaşlarımızın işlemlerini en kısa sürede tamamlamaları için yoğun çaba harcamaktayız. Bu yoğunluğun yansıması olarak saniyede 1 işlem gerçekleştiriyoruz” dedi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...