Kıran kırana zam pazarlıklar yapılacak! Patronların zam beklentisi ne? Asgari ücret şehre göre değişmeli mi?
Asgari ücret toplantıları devam ediyor. İkinci toplantıdan da asgari ücret ile ilgili rakam telaffuz edilmezken hem işçi hem de işveren tarafında beklentiler de konuşulmaya devam ediyor. Kamuoyunda yüzde 35 ila yüzde 55 arasında zam yapılacağı öngörüleri yükseliyor. Zamlı maaşlar da şimdiden hesaplanmaya başlandı. TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak, işçinin ve patronların asgari ücret beklentilerini canlı yayında değerlendirdi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısından rakam çıkmadı. Bakanlık ev sahipliğinde yapılan toplantı sonrasında Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar kameralar karşısına geçti ve toplantıda rakam konuşulmadığını söyledi. Milyonların gözü üçüncü komisyon toplantısına çevrilirken zam beklentileri de hem iş dünyasında hem de işçi kesiminde sık sık dillendiriliyor. Yüzde 35 ila yüzde 55 arasında oranlar öne çıkarken TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak, patronların asgari ücret beklentilerini canlı yayında değerlendirdi.
PATRONLARIN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ NE?
Celal Toprak, asgari ücret görüşmeleri ile ilgili değerlendirmesinde patronların beklentilerini dikkat çekerek, “İş dünyasının beklentisi yüzde 40 civarında olacağı yönünde. Bizim iş dünyasından hem MÜSİAD Başkanı hem de ASKON Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde asgari ücretin nasıl belirleneceği ile ilgili mutabakat söz konusu. “Asgari ücret, son 6 aylık enflasyon rakamları ve buna ek büyüme. Türkiye ne kadar büyüdüyse onun üstüne konularak belirlenebilir” bir görüş var. İş dünyası için genel olarak ortak duruş haline gelmiş.” dedi.
“ASGARİ ÜCRETTE ENFLASYON VE BÜYÜME BAZ ALINMALI”
Celal Toprak, asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ile ilgili hem Türk-İş hem de kamu verilerindeki farklılığa dikkat çekerek, “Buradaki problem şu: Hangi enflasyon? Yani bir yandan farklı farklı enflasyon tespitleri var, bir yandan ekonomi yönetiminin “önümüzdeki dönem enflasyonunu baz almak lazım” şeklinde görüşü var. Bir diğer yandan da mutfak enflasyonu mu yoksa genel olarak enflasyonunu mu baz alacaksınız. Buradaki en önemli nokta enflasyon hakkındaki mutabakatın sağlanamamış olmasıdır. Türk-İş farklı söylüyor, ekonomi yönetimi ve TÜİK de farklı söylüyor. Bu konuda tam mutabakat sağlanmış değil.” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRET ŞEHRE GÖRE DEĞİŞMELİ”
Asgari ücrette bir da İstanbul faktörünün öne çıktığını dile getiren Celal Toprak, “İstanbul’daki ile Anadolu’daki asgari ücretin aynı olması doğru bir uygulama değil. Bir dönem bölgelere göre asgari ücretler konuşuldu. Orda da başka sıkıntılar başlıyor. Bölgeler arasında ücret tartışmaları başlıyor bu sefer de. Bunu ortak bir payda bulmak lazım. Diyelim ki yüzde 45 olarak belirlense asgari ücret buna göre 16.532 lirayı bulacak. Karadeniz’in bir kentindeki asgari ücretli için düşük bir rakam değil, ama İstanbul’da yaşayan insan için yol parası, ev kirası gibi pek çok faktörü baz aldığınızda harcamalar aynı değil. Asgari ücret meselesinin bu tarafını da bilimsel bakış açısıyla masaya yatırmak lazım. Bir dönem giyim sanayicileri derneği bölgesel asgari ücret üzerinde durmuştu. Hatta bu konuda araştırma yapmıştı” dedi.