Tgrt Haber

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılıyor? Kiralar arttıkça 'utandıran' yöntemlere başvuruyorlar

Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: TGRT HABER
09 Eylül 2023 16:41 - Güncelleme : 09 Ocak 2025 15:42
Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılıyor? Kiralar arttıkça 'utandıran' yöntemlere başvuruyorlar

Kiracıların düzenli kira ödemeleri, onları mülkten çıkarmanın önüne geçse de bazı ev sahipleri hukuki olmayan yöntemlere başvuruyor. Artan kira fiyatlarından yararlanmak için kiracıları zorlayan mülk sahipleri, tepki çeken uygulamalarla gündeme geliyor. Bu durum, kiracıların mağduriyetine yol açıyor.

Kiracılar, her ayın belirli günlerinde kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Ancak kirasını düzenli ödeyen bir kiracıyı çıkarmak, doğrudan mülk sahibinin elinde olan bir hak değil. Kira bedelini ödemeyen kiracılara ihtarname çekilerek 30 gün içinde ödeme yapmaları istenir; aksi halde sözleşme feshedilir. Buna rağmen, kira artışlarından faydalanmak isteyen bazı mülk sahipleri, hukuki ya da ahlaki olmayan yollara başvurarak kiracıları evden çıkarmaya zorluyor. Bu yöntemler, hem kiracıları mağdur ediyor hem de tepki topluyor.

KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI​ NASIL ÇIKARILIR?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı tahliye etmek zannedildiği kadar kolay değildir. Nedeni ise kiracının en temel görevi kirasını ödemektir. Bundan dolayı kirayı zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödeyen kiracı birkaç durum dışında tahliye edilemez. Kiracı kira bedelini düzenli, eksiksiz ve bunlarla birlikte aidat, küçük tamirat bedeli gibi yan giderleri de ödüyorsa kiraya veren temerrüt olgusuna dayanarak tahliye davası açma hakkı yoktur. Ancak kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi 4 durumda söz konusudur. Onlar ise;

  • Kiracıyı tahliye etmek için ilk yapılabilecek yol ihtiyaçtan dolayı tahliye davasıdır. Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” adı altında dava açabilir. Mülk sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu bulunuyor ise,
  • Kiralananın tekrardan inşası veya imarından dolayı esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli olan bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
  • Tahliye taahhütnamesi ile,
  • Son olarak 10 yıllık kira sözleşmesi bitiminde tahliye ettirebilme hakları vardır.

Bu durumların dışında şu hususlar geçerliyse bunlara da göz atabilirsiniz. Belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminde, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya dair genel hükümlere göre iptal dönemine ve iptal bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile sona erdirebilecektir. Belirtilen şartların var olması halinde kiracının ödemelerini düzenli yapıp yapmadığına bakılmaksızın taşınmazdan tahliyesine karar verilir. Yine kiracı kirasını düzenli bir şekilde ödüyor olsa dahi, taşınmaz kiralanmasından sonra olmak üzere kiracıdan alınan geçerli bir tahliye taahhüdü çerçevesinde kiracının taşınmazdan tahliyesi mümkün olabilir.

Bunlar dışında hukuki olmayan yollara başvuran ev sahiplerine, kiracılar dava açıp kazanabilir. Ahlaki olmayan, taciz, "kirasını ödemedi" gibi gerçek dışı beyanlarla kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahipleri açık açı suç işlemekte ve yargıya taşınan davalarda mahkeme kiracı lehine karar vermektedir. 

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...