Kiracı her ayın belirli günlerinde kiraladığı mülkün kira bedelini vermekle yükümlüdür. Bilindiği üzere kiraya veren kişi, kirasını düzenli bir şekilde ödemeyen kiracıyı mülkünden çıkarma hakkına doğrudan sahip değildir. Belli şartların gerçekleşmesi gerekir. Ancak kiralardaki anormal artıştan faydalanmak isteyen uyanık ev sahipleri bu şartları zorlayarak tepki çeken ve kiracıyı mağdur eden yöntemlere başvuruyor. Peki “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?” sorusuna hukuki ve ahlaki olmayan yöntemlerle cevap arayanlar hangi yollara başvuruyor.
Kiracılar, her ayın belirli günlerinde kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Ancak kirasını düzenli ödeyen bir kiracıyı çıkarmak, doğrudan mülk sahibinin elinde olan bir hak değil. Kira bedelini ödemeyen kiracılara ihtarname çekilerek 30 gün içinde ödeme yapmaları istenir; aksi halde sözleşme feshedilir. Buna rağmen, kira artışlarından faydalanmak isteyen bazı mülk sahipleri, hukuki ya da ahlaki olmayan yollara başvurarak kiracıları evden çıkarmaya zorluyor. Bu yöntemler, hem kiracıları mağdur ediyor hem de tepki topluyor.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı tahliye etmek zannedildiği kadar kolay değildir. Nedeni ise kiracının en temel görevi kirasını ödemektir. Bundan dolayı kirayı zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödeyen kiracı birkaç durum dışında tahliye edilemez. Kiracı kira bedelini düzenli, eksiksiz ve bunlarla birlikte aidat, küçük tamirat bedeli gibi yan giderleri de ödüyorsa kiraya veren temerrüt olgusuna dayanarak tahliye davası açma hakkı yoktur. Ancak kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi 4 durumda söz konusudur. Onlar ise;
Bu durumların dışında şu hususlar geçerliyse bunlara da göz atabilirsiniz. Belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminde, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya dair genel hükümlere göre iptal dönemine ve iptal bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile sona erdirebilecektir. Belirtilen şartların var olması halinde kiracının ödemelerini düzenli yapıp yapmadığına bakılmaksızın taşınmazdan tahliyesine karar verilir. Yine kiracı kirasını düzenli bir şekilde ödüyor olsa dahi, taşınmaz kiralanmasından sonra olmak üzere kiracıdan alınan geçerli bir tahliye taahhüdü çerçevesinde kiracının taşınmazdan tahliyesi mümkün olabilir.
Bunlar dışında hukuki olmayan yollara başvuran ev sahiplerine, kiracılar dava açıp kazanabilir. Ahlaki olmayan, taciz, "kirasını ödemedi" gibi gerçek dışı beyanlarla kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahipleri açık açı suç işlemekte ve yargıya taşınan davalarda mahkeme kiracı lehine karar vermektedir.