Bitcoin'de yasakların sebebi enerjide dışa bağımlılık
Enerjideki dışa bağımlılık bitcoin madenciliğindeki kısıtlamaları tetikliyor. Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre Bitcoin üretmek için kullanılan elektriğin birçok ülkeyi geride bırakarak ilk 35'inci sırada yer aldığı ortaya konuldu.Bitcoin'de yaşanan yasaklamaların sebebinin ise bu tüketim miktarı ile ilgili olduğunu ifade ediliyor.
Enerjide dışa bağımlılığın kripto para madenciliğindeki kısıtlamaları tetiklerken, tasarruf sahiplerinin de tasarruflarını kripto borsaları üzerinden yurt dışına çıkarmasına neden olduğu belirtildi. Öte yandan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin kripto para üretiminde tek başına yeterli değil. Uzmanlar benzer bir kısıtlamanın ABD’de meydana gelmesi halinde kripto para piyasasında çok daha büyük sorunların ortaya çıkabileceğini ve diğer devletlerin de buna benzer kararlar alabileceği ifade ediliyor.
Cambridge Üniversitesi'nde yer alan blokzincir araştırma merkezinde Bitcoin'in tükettiği elektrik miktarının günlük olarak hesaplandığını ve veri olarak paylaşıldığını söyleyen Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyyüp Ensari Şahin şunları kaydetti:
"Söz konusu hesaplamalara ilişkin en çarpıcı sonuç ise elektrik tüketiminde ülke sıralamasında Bitcoin için tüketilen miktarın ilk 35 ülke arasında olması. Bugün yaşanan tüm gelişmelerin bu tüketim miktarı ile ilgili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.”
MADENCİLİK YASAL SINIRA TAKILIYOR
Madencilerin son dönemde iklimi soğuk ve enerji fiyatlarının düşük olduğu ülkelere doğru bir eğilim gösterdiğini aktaran Şahin şunları kaydetti:
"Bir adet Bitcoin üretmek için tüketilen elektrikle Bitcoin fiyatı arasındaki ilişkinin madencilere zorunlu bir göç yaptırdığını söyleyebiliriz. Çin gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için önemli bir problem. Enerjide net dışa bağımlı olan ülkemizde kripto varlıklara olan talep yüksektir. Bu açıdan enerji bu ülkede tüketilip ithalatı artmakta ve tasarruf sahipleri tasarruflarını kripto borsaları üzerinden yurt dışına çıkartmaktadır. Bu durum, iki taraflı bir problem olup yasaklamaların nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir. Madencilik yapılmaması ya da yapılamaması ve bu yönde çıkan haberler fiyatlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Özellikle merkeziyetiz yapısı ve devletsiz bir varlık olması nedeniyle Bitcoin fiyatı haber manipülasyonlarına göre yükselip düşmektedir. Madencilik, sonu olmayan bir süreçtir ama yasal sınırlamalar nedeniyle durdurulabilir. Ancak dünya üzerinde mevcut ekonomik sistemden rahatsız olan pek çok ülkenin çıkış kapısı olarak Bitcoin ve diğer varlıkları görmesi göz ardı edilebilecek bir durum değildir.”
ÇİN’DEN GÖÇ BAŞLADI
İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Koy ise, “Geçen yılın nisan ayında Cambridge Üniversitesi'nin tahminine göre, Çin, Bitcoin madenciliğinin yüzde 65'ine sahipti. Çin'in kararlarıyla 3 büyük madencilik bölgesi Xinjiang, Sichuan ve Yunnan çalışmalarını durdurdu. Xinjiang'ın küresel Bitcoin madenciliğindeki rolü, nisan ayında bölgedeki bir kömür santralinin sular altında kalması ve bir hafta sonu kapanması ile ortaya çıkmıştı. Bir hafta sonu kapanma, dünya çapında madencilik kapasitesinde yüzde 35 azalmaya neden olmuştu" ifadelerini kullandı.
YENİ MADENCİLER UZUN VADEDE ETKİ OLUŞTURACAK
Çin'in kararlarının kripto para piyasasında sert düşüşlere neden olduğunu aktaran Koy, "Madencilik faaliyetiyle ilgili yasaklamalar yapan Çin, bu faaliyetlerde kullanılan donanımların ikinci el piyasada satılmasına da yasak getirdi. Birbiri ardına alınan kararlar ise madencilik faaliyetlerinin Çin'den göçüne neden oldu. Bu kapanış ve göç, başlangıçta sistemde kalan madencilerin gelirlerinde artışa neden olsa da uzun dönemde sisteme yeni giren madenciler ile yine eski seviyesine gelecektir" dedi.
ABD LOKOMOTİF GÖREVİ GÖREBİLİR
Doç. Dr. Ayben Koy, kendi dijital parası ile ilgili çalışmalar yapan Çin'in, kripto paraların oynaklığını, kara para aklama ve yasa dışı işlemler için potansiyel kullanımı açısından da risk olarak gördüğünü ifade ederek, "Bir devlet, dünya ekonomisinde önemli bir yere sahipse yaptığı sınırlamalar kripto para piyasasında büyük kayıplar olarak ortaya çıkıyor. Örneğin, Çin, dünya ekonomisinde önemli bir güce sahip. Fakat üretim gücü tek başına yeterli değil. Dünya ekonomi ve politikasında ABD çok daha önemli bir güce sahip. Benzer bir kısıtlama ABD'de meydana geldiğinde hem piyasa için çok daha büyük zarar verir hem de diğer gelişmiş devletleri de benzer kararlar almaya iter." değerlendirmesinde bulundu.