Tgrt Haber

KKM hesaplarında büyük düşüş! 3 trilyon TL'nin altına indi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Bloomberg HT, Dünya
09 Kasım 2023 14:52 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 15:03
KKM hesaplarında büyük düşüş! 3 trilyon TL'nin altına indi

Kur korumalı mevduatlarda düşüş sürüyor. KKM’deki para uzun zaman sonra ilk kez 3 trilyon liranın altına indi.

Merkez Bankası’nın KKM​'de zorunlu karşılıkları artırması düşüş ivmesini artırdı. Kur Korumalı Mevduat​'taki birikim 2 Kasım ile biten haftada 3 trilyon 7 milyar TL'den 2 trilyon 921 milyar TL'ye geriledi. 

KASIM AYINA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Ekim ayı boyunca 295 milyar lira gerileyen KKM birikimleri böylece Kasım ayına da 86 milyar lira gerileyerek başladı. 2 Kasım günü açıklanan düzenlemeye göre Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve Döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Merkez Bankası​'nın KKM'de zorunlu karşılıkları artırması KKM'de birikimlerin hızlı düşüşünü tetikliyor. 6 ay kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI 5 PUAN ARTTIRILDI

Düzenlemeye  göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

TCMB, Eylül ayında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak belirtilmişti.

Düzenlemeyle KKM’den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlenmiş, dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefi getirmişti. Merkez Bankası, ayrıca, Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, KKM’yi azaltacak düzenleme kararını da açıklamıştı. Buna göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu. Bankacılık kaynakları bu düzenlemeler sonrası bankaların birçoğunun hedefleri tutturduğuna ve kredi talebindeki azalmanın da etkisiyle TL mevduat faizlerini indirmeye başladığını söylüyor.

 

Kaynak: Bloomberg HT, Dünya

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...