Tgrt Haber

KKM'de üst üste 3 düzenleme: Tarih kapsamı genişletildi, altın hesaplarında yeniliğe gidildi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Nisan 2023 10:24 - Güncelleme : 01 Nisan 2023 10:33

Kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili düzenlemeler ardı ardına sıralandı. Faiz üst sınırının kaldırılması sonrası mevduat hesaplarında tarih kapsamı da genişletildi. Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı bir düzenlemeyle altın hesaplarında vade sınırlaması kaldırıldı.

Hazine destekli  kur korumalı mevduat​ hesaplarına yönelik yapılan düzenlemeler peş peşe açıklandı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarında uygulanan Türk lirası​ faiz üst sınırının tamamen kaldırılması sonrası iki önemli yenilik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TARİH KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Bir önceki düzenlemede Türk Lirası’na geçişlerde 31 Aralık 2022 son tarih olarak açıklanmıştı. Yeni düzenlemeye göre, Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu Döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi 31 Mart 2023'e uzatıldı. Bir önceki tebliğde yer alan "Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır" ifadesi değiştirilirken yeni maddede   "Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir" denildi.

ALTIN HESAPLARINDA VADE SINIRLAMASI KALDIRILDI

Kur korumalı mevduatta yapılan bir başka düzenlemede altın hesaplarında da vade sınırlaması kaldırıldığı öğrenildi.  Buna göre, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yer alan "Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır" ifadesi değiştirildi. Yeni fıkrada "Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir" ifadeleri kullanıldı.

FAİZ ÜST LİMİTİ KALDIRILDI

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz üst sınırı Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla kaldırıldı. Karar metninde, "Bu Karar kapsamında destekten faydalanacak KKH'lere ilişkin faiz oranı​ ikinci fıkradaki asgari orandan az olmamak üzere bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir." ifadelerine yer verildi.


Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...