Tgrt Haber

Merkez Bankası KKM'den çıkış için ilk adımı attı, uzman isimler ekonomiye etkilerini tek tek anlattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
21 Ağustos 2023 10:55 - Güncelleme : 21 Ağustos 2023 11:09
Merkez Bankası KKM'den çıkış için ilk adımı attı, uzman isimler ekonomiye etkilerini tek tek anlattı

Yeni ekonomi yönetiminin sık sık üzerinde durduğu sadeleşme adımları kapsamında yeni bir karar aldı. Buna göre, Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduatından KKM dönüşüm hedefi ile TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Yeni alınan karar KKM’den çıkışın ilk aşaması olarak yorumlandı.

Dolarizasyona karşı alınan bir önlem olarak ortaya çıkan KKM’den kademeli olarak çıkmak için ilk adım atıldı. Merkez Bankası​, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduatından KKM​ dönüşüm hedefi ile TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Alınan kararla TL mevduatlara geçişin artması hedefleniyor. Ekonomistler konuya dair tüm detayları yorumladı. 

“LİRALAŞMANIN SONUNA GELİNDİ”

Dünya Gazetesi’nde Birol Bozkurt’un haberine göre, KKM’’deki bu yeni düzenlemenin Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisinin sonuna gelindiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, “KKM’deki hazine garantisinin bütçe açığında ciddi bir sebebe dönüşmüş olması yine geçtiğimiz ay Hazine’den Merkez Bankası’na bu yükümlülüğün geçirilmiş olması Merkez Bankası açısından yeni bir zorluk ortaya çıkarmış oldu.

KKM karşılığı ödemelerin ağırlıklı olarak emisyonla karşılanması zorunluluğu. Merkez Bankası zaten 2021 Ekim ayından bu yana uygulanan politikalarla emisyon hacminin çok ciddi ölçüde artırmış durumda. Bu da mevcut durumda enflasyonun temel nedeni diyebiliriz. Dolayısıyla kur geçişkgnliğinden kaynaklanan enflasyon etkisini gidermek adına yönelinmiş olan KKM’nin bizatihi kendisinin döviz tevdiat hesabına dönüşmüş olması.

Piyasadan kaçan bir paranın ve sürekli olarak genişleme yaratacak olması buradan bir geriye dönüşün diğer bir adıyla normalleşme adı verilen adımların da bir devamı olarak TL mevduata dönüşün teşvik edildiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu uygulamanın piyasada öncelikli yansımasının DTH’larda bir artış olacağını öte yandan da bir kısım KKM’den çıkan mevduatın borsaya yöneleceğini bize gösteriyor. Burada TL mevduatlarda artış eğilimi üçüncü sırada gelir. Bu liralaşma stratejisinden dönüşün muazzam bir yük ile karşılaştığımız bir tablo karşımıza çıkmış oldu” diye konuştu.

TL MEVDUAT FAİZLERİ HIZLA ARTABİLİR

Merkez Bankası’nın bu düzenlemeyle TL mevduat faizlerini yükselterek iç talebi sınırlandırmayı amaçladığını söyleyen Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, “TCMB’nin önümüzdeki günlerde ek olarak TL mevduatlarda (düz mevduat ve/veya KKM) ek ZK artış kararlarına da imza atabileceğini düşünüyoruz. Buna göre, politika faizindeki sınırlı artışlara karşılık, önümüzdeki süreçte düz TL mevduat faizlerinde daha yüksek oranlı artışlar görebileceğimizi düşünüyoruz.

Potansiyel yükselişlere karşın, TL mevduat faizlerinin beklenen enflasyonun oldukça altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz, ki bu da dövize ek talep yaratabilir. TCMB’nin döviz yükümlülükler için ZK artışı getiren kararı da bu çerçevede değerlendirilebilir” dedi.

Merkez Bankası KKM'den çıkış için ilk adımı attı, uzman isimler ekonomiye etkilerini tek tek anlattı

BORSAYA ETKİSİ OLUMSUZ OLACAK

Perşembe günü gelecek olan Merkez Bankası PPK kararı öncesi önemli bir değişiklik yapıldığına dikkat çeken Ekonomist Serdar Pazı, “KKM çıkışına yönelik ilk adım denebilir, burada mevduat ve kredi faiz​ oranları belirgin biçimde artacaktır. Tabii önceden olduğu gibi kaça kadar yükselmesine izin verilecek bu bir soru işareti.
Zira enflasyon beklentilerini karşılayacak bir oran yüzde 60 ve üzerine çıkması anlamına geliyor. Bunun altında bir faiz oranında KKM dönüşlerinde istenen değişiklik zor görünüyor. Borsa İstanbul için karar ilk planda olumsuz bir etki yapabilir. Çünkü alternatif getiri olan TL mevduat faizleri yükselişe geçecek” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...