Konut aidatları isyan ettirdi: 23 bin lira alan da var 100 lira alan da!..
Konut aidatlarında yılbaşından bu yana yüzde 20’ye yakın artış yaşandı. Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, bazı yerlerde aidatların kiraları geçerek 23 bin liraya kadar uzandığını belirtti. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise dövizdeki artışın aidatları artıramayacağını dile getirdi.
SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ
Sosyal imkânları fazla olan sitede oturmak herkesin hayali ancak İstanbul’da bir çok sitede ödenen aidatlar kira fiyatlarını yakaladı. Son 7 ayda İstanbul genelinde konut aidatları bazı bölgelerde yüzde 20’lere tırmandı.
En yüksek aidat 4 bin 500 lirayı bulurken, en fazla artış ise Beşiktaş’ta oldu. Aidatlar Beşiktaş’ta 1350 liradan başlarken, onu 1255 lira ile Şişli, 650 lira ile Bakırköy, 631 lira ile Sarıyer, 600 lira ile Ataşehir ve Kağıthane izledi. Aidatın en düşük olduğu ilçeler ise 100 lira ile Fatih, 200 lira ile Silivri, 275 lira ile Çatalca ve 300 lira ile de Arnavutköy oldu.
Kat malikleri ise yüksek rakamlardan dolayı isyan ederken, bazı vatandaşlar ise taşınma kararı alıyor.
TOPLANTILARA KATILMAYAN KAT SAHİBİ MAĞDUR OLABİLİR
Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Şu anda kira rakamından daha fazla aidatı olan gayrimenkuller var. Örneğin 23 bin TL aidat alan rezidanslar var. Bakıldığında normal bir rezidansın 250 metrekarelik 4+1’lik bir dairesi. Burada markaya yapılan yatırım öne çıkıyor” dedi.
Ayrıca kat maliklerine toplantılarda muhakkak bulunması gerektiği konusunda uyaran Evrim Kırmızıtaş Başaran, bu durumda yönetimin kendi başına karar alabileceğini belirtti.
GEREKSİZ HARCAMAYA MAHKEME KISKACI
Site ve toplu yapıların yönetimi yeni bir kazanç ve iş kapısı olduğunu ifade eden Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Büyük projeler yapan ve tanınan şirketler bir de yönetim şirketleri kurdular. Tapudaki yönetim planına eklenen bir madde ile yönetim şirketlerine yetki veriliyor. Bu bir kazanç kapısı olunca da birtakım ek lüks tüketim koşulları da işin içine girince bu fiyatlar daha da artıyor. Yönetim şirketinin değişmesi için kat maliklerinin yüzde 80’inin bir araya gelip karara itiraz etmesi gerekiyor” dedi.
Ağaoğlu, sitelerde yapılacak gerekli olmayan lüks harcamaları için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak itiraz edilebileceğini de belirtti.
“DÖVİZDEKİ ARTIŞ AİDATI ETKİLEMEZ”
“Aidatlar ikiye ayrılır. Biri yatırım ile ilgili, diğeri de işletme giderleri ile ilgili olan kısım” diyerek sözlerine devam eden Ağaoğlu şöyle konuştu:
“İlkinden ev sahibi ikincisinden kiracı sorumludur. Burada önemli olan toplantılara katılmak ve bilgi sahibi kişileri yönetici yapmak. Bunun için de yöneticilik ile ilgili kurs olmalı. Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bunlardan etkileniyormuş gibi tüketiciye sunulan mal ve hizmetlere zam yapılması cezaya tabidir. Bu rakam ise 114 bin 326 lira.”
“FAİZLER FİNANSMAN KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
Aidat ödemeyen kişilere gecikme faizi uygulanabileceği bunun da Borçlar Kanunu’nda yer aldığını söyleyen Ağaoğlu, “Bu oran yıllık yasal faizin yüzde 50’sini geçemez. Yasa caydırıcı niteliktedir. Bu sebeple faizler finansman kaynağı olarak düşünülmemeli” şeklinde konuştu.