Tgrt Haber

Konut fiyatları çıkmazda! Mortgage faiz kararını verdi

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Şubat 2024 19:02 - Güncelleme : 07 Şubat 2024 20:25
Konut fiyatları çıkmazda! Mortgage faiz kararını verdi

ABD'de konut kredisi faizleri yükseliyor. 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından 2 Şubat ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verileri yayımlandı. Verilere göre mortgage başvuruları da geçen haftaya göre yüzde 3,7 artış gösterdi. Faiz oranlarındaki bu artış, konut satın almak isteyenler için maliyeti artırıyor. Aynı zamanda, mevcut ev sahiplerinin refinansman yapmasını da zorlaştırıyor.

Konut fiyatları çıkmazda! Mortgage faiz kararını verdi - 1. Resim

KONUT FİYATLARI ÇIKMAZDA

Mortgage başvurularındaki artış ise, bazı analistlere göre faiz oranlarına rağmen konut piyasasına olan ilginin devam ettiğine işaret ediyor. Faiz oranlarındaki artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Bu durum, konut fiyatlarını da etkileyebilir.

Konut fiyatları çıkmazda! Mortgage faiz kararını verdi - 2. Resim

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,78'den yüzde 6,80'e çıktı. Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,34'ten yüzde 6,41'e yükseldi. MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, mortgage faizlerinin iş gücü piyasasındaki beklenenden güçlü okumalarla dengelenen yavaşlayan enflasyon nedeniyle, tahvil faizlerindeki dalgalanmalara rağmen yıl başındaki seviyesine yakın kalmaya devam ettiğini belirtti.

Konut fiyatları çıkmazda! Mortgage faiz kararını verdi - 2. Resim

KONUT ARZI YETERSİZ

Kan, satın almaların geçen yılın son çeyreğine kıyasla güçlü seyrettiğini aktararak, ancak düşük konut arzı nedeniyle faaliyetin hala bir yıl öncesine göre zayıf olduğunu kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe Yıldız 9 Şubat 2024 20:23

ARTARMI DUSER MI NE YÖNDE ETKİLER

Sonraki Haber Yükleniyor...