Konut kiralarına yüzde 30 zam geldi!
Kentsel dönüşüme aşırı yüksek konut fiyatları ve Suriyeli ailelerde eklenince konut kiralarında yüzde 30'luk artış kaçınılmaz oldu.
Kentsel dönüşümle birlikte oturduğu evden olan binlerce aileye aşırı yüksek fiyatlardan ötürü konut alma hayalini erteleyenler ve Suriyeli göçmenler de eklenince olan kira fiyatlarına oldu. Yaşanan gelişmeler sonrasında konut kiralarında yüzde 30 'luk artış yaşandığı öğrenildi.
Öte yandan kiralık piyasasında yaşanan hareketlilik sonrasında İstanbul genelinde bazı semtlerde kiralık daire bulmak da neredeyse imkansız hale dönüşmüş durumda. Bulunan evler için telaffuz edilen rakamlar ise bütçeleri zorlar seviyede.
Kiralık piyasasında yaşanan bu hareketlilik ev sahiplerinin de aklını çeliyor. Bir zamanlar üçe beşe bakmadan ''eski'' ve ''sadık'' kiracı mantığını güden kimi ev sahipleri kiracılarının evlerini boşaltacağı günü iple çekiyor. Çünkü iki yıl önce 900 TL'den verilmiş bir ev için bugün bin 400 ile bin 600 TL aralığında bir rakam rahatlıkla istenebiliyor.
Merkezi bölgelerde bütçelerine göre kiralık ev bulamayan aileler ise yaşanan artıştan ötürü yeni yerleşim bölgelerine doğru çoktan kaymaya başladı bile...
PATLAMA YAŞANIYOR!
İstanbul’daki kiraların ciddi bir şekilde artmasının temelinde toplu konutların olmayışının yattığını söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası 2. Başkanı Nizamettin Aşa, kentsel dönüşümün ve Suriyeli göçünün yanı sıra, daire fiyatlarının aşırı yüksek olmasından kaynaklı satılık taleplerinin de ertelenerek artık kiraya dönüşmesinin kiralık talebine patlama yaşattığını kaydetti.
MERKEZLERİ VURDU!
Kira fiyatlarında yaşanan artışın İstanbul’un tümünü kapsayan bir durum olmadığını ve artışların daha çok merkezi ilçelerde olduğunu vurgulayan Aşa, Esenyurt, Beylikdüzü, Hadımköy, Arnavutköy ve Tuzla gibi merkezlere uzak semtlerde kira fiyatlarında çok fazla değişen bir şey olmadığını ifade ederken, merkezi diye tabir edilen Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kadıköy, Bakırköy ve Fatih gibi ilçelerde ise fiyatların yükseldiğini söyledi.
ARTIŞIN ARKASINDA 3 SEBEP VAR
Fiyatlardaki yükselişlerin semt semt değişiklik gösterdiğini de aktaran Aşa, yaşanan artışın perde arkasında özellikle kentsel dönüşümün olduğunun altını çizerken, bunun yanı sıra aşırı yüksek konut fiyatlarından ötürü ertelenen konut satın alma taleplerinin ve Suriyeli göçünün de etkisi olduğunu belirtti.
YÜZDE 30 ARTTI
Aşa, yaşanan gelişmelerden ötürü kiralık fiyatlarında yaşanan artışın ise yüzde 30'ları bulduğunu söyledi.
İKİ-ÜÇ MİSLİ VERİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR
Sadece İstanbul da değil bütün illerde kiralarda yüksek artış olduğunun altını çizen Kiracılar Derneği (KİRA-DER) Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu ise yaşanan artışları son çıkarılan Kiracılar Yasası'na bağladı.
Yasadaki bir takım uygulamaların konutun iki-üç misli daha fazla kiraya verilebilmesinin önünü açtığını savunan Büyüknohutçu, bu uygulamaların en başında ise, 10 yıllık kira kontratların sorgusuz sualsiz iptal eden maddenin olduğunu söyledi.
5 BİN LİRAYI BULDU
Gelinen noktada kira fiyatlarının ilçe ilçe değiştiğini ama bazı ilçelerde fiyatların çok ciddi seviyelere ulaştığını gözlemlediklerini söyleyen Büyüknohutçu, söz konusu ilçelerde rakamların 2 ila 5 bin aralığında olduğunu vurguladı.
KİRA KRİTERLERİ KONULMALI
Yapılan artışların bir ucunun olmadığını ve nerede sonlanacağının da bilinmediğini söyleyen Büyüknohutçu, kira yasasına kira belirleme kriteri konulması halinde herkesin aklının estiği bir şekilde kiralar yükseltemeyeceğini söyledi.
Kaynak : Haber7