Konutta üretim seferberliği! Maliyet düşecek ev alımı kolaylaştırılacak
Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı yaklaşık 800 bini buldu. Ancak üretimin yarı yarıya düşmesi ile birlikte gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti. Hükümet yaptığı çalışmalar ile birlikte TOKİ ve belediyelerle birlikte konut üreterek maliyetleri düşürmeyi planlıyor.
Koronavirüs pandemisi,Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve döviz kurundaki yükseliş inşaat sektörünü vurdu. Üretimin düşmesi ve enflasyonun tavan yapması ile birlikte konut fiyatları uçuşa geçti. Ev fiyatlarındaki yükseliş vatandaşın en çok dert ettiği konulardan biri olurken hükümet harekete geçti.
HÜKÜMETTEN MALİYETİ DÜŞÜRECEK ADIM
Hükümet konut seferberliği başlatarak maliyetleri düşürmeyi hedefleyen yeni projelerle üretimi arttıracak. Böylelikle vatandaşların konut alımı kolaylaşacak. Projenin detayları önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ tarafından açıklanacak. Proje ile birlikte em inşaat sektörünün üretimi hem de vatandaşların konut kiralaması veya alımı kolaylaştırılacak.
YILLIK KONUT İHTİYACI YAKLAŞIK 800 BİN
Yaşanan sıkıntıları değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu "Konut üretimi düştü. 2007-2017 arasında yılda ortalama 1,3 milyon konut üretiliyordu. 2018-2021 yıllarında ortalama 550-600 bine düştü. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı ise yaklaşık 800 bin. Şu an ihtiyacın altında bir üretim var. Buna paralel olarak fiyatlar ve kiralar arttı" dedi.
"Üretim açığı, üç sorunun çözümüyle kapanabilir" diyen Tellioğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Birincisi, inşaat malzemelerinin fiyatı; üç kat arttı. İkincisi, arsa... Genelde inşaat maliyetlerine arsa payı yüzde 50 yansır. Arsa maliyeti bir yıl önce daire başına 500-700 bin lira arasındaydı, bugün 1,5 milyon lira... Arsa fiyatlarındaki artış da iki katı aştı. Üçüncü sebep ise yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliği. Önüne gelen müteahhitlik yapmasın diye bunu talep etmiştik ancak bakanlık bunun kapsamını genişletti. Kriterler fazla sert oldu. Bize göre sektörün yüzde 20’sinin elenmesi gerekirken, yüzde 50’si elendi. Sektörde bunun oluşturduğu bir zorluk da var. Bu üç konuyu çözersek, konut üretimi artar, fiyatlar da düşer."
RUHSAT SAYISI AZALIYOR
Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu, 2022'nin 1. çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 azalış gösterdi. Daire sayısı ise azaldı. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım "Son üç yılda yapı izni alınan daire sayısı 1,58 milyon adet olarak gerçekleşirken, ihtiyaç duyulan üretim adedi 2,4 milyondu. Arz talebin epey gerisinde kaldı" dedi.
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da Covid-19 sebebiyle ürün tedarik zincirinin kırıldığını, emtia fiyatlarında ve inşaat maliyetlerinde artış yaşandığını, bu nedenle konut arzının azaldığını söyledi. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da "En büyük sorunumuz uygun fiyatlı arsa bulmak. Arsa üretimi yapılmalı, kentsel dönüşümle yeni inşaat alanları açılmalı" ifadelerini kullandı.