Körfez'de eşi görülmemiş anlaşma! BAE’nin Türkiye’ye vereceği ‘sıcak para’ miktarı belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın körfez ülkeleri ile temasları sürüyor. Görüşmelerde her iki ülke için de önemli fırsatlar değerlendiriliyor. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'ye sağlayacağı finansman miktarı belli oldu. BAE, Türkiye'ye deprem finansmanı kapsamında 8,5 milyar dolarlık borç verecek. Emirlik ayrıca, Eximbank'a da 3 milyar dolar aktaracak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez turu devam ediyor.Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'ye deprem finansmanı kapsamında 8,5 milyar dolarlık borç verecek. Emirlik ayrıca, Eximbank'a da 3 milyar dolar aktaracak. Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile yaptığı temaslarda kritik bir anlaşmaya imza atıldı.
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, 8,5 milyar doları deprem için ihraç edilecek tahvillerden oluşmak üzere 50,7 milyar dolar büyüklüğünde anlaşma imzalandı.
KÖRFEZ FİNANSMANI CDS’TE DÜŞÜŞÜ HIZLANDIRABİLİR
BAE’yi oluşturan emirlikler içinde en büyüğü olan Abu Dabi’nin ulusal varlık fonu ADQ tarafından yapılan açıklamada, anlaşmalar kapsamında Türkiye’nin deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri için ihraç edeceği 8,5 milyar dolar büyüklükte tahvilin satın alınması ve Türk Eximbank’a 3 milyar dolar büyüklükte finansman sağlanması için iki ayrı mutabakat zaptı imzalandığı ifade edildi.
Bankacılar BAE ile açıklanan 50.7 milyar dolarlık anlaşmalara Suudi Arabistan ve Katar için henüz resmi tutar açıklanmayan anlaşmaların da dahil olacağını tutarın bu nedenle tarihte “eşi görülmemiş” miktarlara işaret ettiğine dikkat çektiler. Bu kapsamda ilgili tutarların hangi yöntemle ve ne zaman Türkiye’ye geleceği de yakından izlenecek.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi Körfez sermayesinin piyasalara etkisine ilişkin, “Mevcut kur yapısında TCMB’nin her kaynağı rezervlerine almak isteyeceğini düşündüğümüzden kurda düşüş yönünde ancak sınırlı bir etki olabilir” dedi ve ekledi:
“Tek seferde 50 milyar dolar gelmiyor. Ancak, açıklanan 8,5 milyar dolar sukuk Türkiye’nin neredeyse bir yıllık dış borçlanmasına eşit bunlar daha önce Türkiye ekonomisinde eşi görülmemiş rakamlar. Bu nedenle süreç kurda önümüzdeki dönem yaşanabilecek yükselişleri sınırlar ve dış finansman endişelerini de önemli derecede azaltacağı için CDS tarafında ve eurobond faizlerinde düşüşe destek olur” dedi.
İç veri gündeminde bugün Temmuz ayı tüketici güven endeksi, Haziran ayı merkezi yönetim borç stoku ile TCMB haftalık verileri yer alıyor. Bankacıların hesaplamaları TCMB toplam rezervlerinin geçen hafta 113 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.
Merkez Bankası tarihi dip seviyelere inen rezervlerini Haziran ayı başından beri yaklaşık 20 milyar dolar artırdı. Bunun bir yan etkisi olarak 2011’den beri ilk kez açık piyasa işlemleri (APİ) ile yapılan fonlama ise eksiye döndü. Dün itibarıyla TCMB’nin sterilize ettiği tutar 197 milyar TL’ye yükseldi. (REUTERS)