Körfez Geçiş Köprüsü'nün açılış tarihi belli oldu
GEBZE-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli bölümü olan Körfez Geçiş Köprüsü'nün Mart 2016’da da ulaşıma açılacağı bildirildi.
Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı’ndan başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son bulacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden proje ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, 252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyu ile Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün, Kuzey ve Güney blokları beton imalat ile kule keson temellerinin tamamlandığı belirtildi.
Kuzey ve Güney Kule Temelleri Mart 2014’de nihai konumlarına yerleştirildiği kaydedilen açıklamada, "Asma köprü çelik kule bloklarında nihai kot olan artı 252 metreye ulaşılmıştır. Ana kablo montajına hazırlık amacıyla kedi yolu-çalışma platformu olan Catwalk montajı çalışmaları tamamlanmış, ana kablo montajı devam etmekte olup, tabliye montajına ise Aralık 2015 ayı içerisinde başlanılacaktır. Asma Köprüdeki imalat çalışmaları iş programına uygun olarak devam etmektedir" denildi.
MART 2016'DA TRAFİĞE AÇILACAK
Proje ile ilgili hedef ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili de yapılan bilgilendirmede köprünün 2016 yılının Mart ayında trafiğe açılmasının planlandığı bildirildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"2015 yılı sonu itibariyle Altınova - Gemlik kesiminin, 2016 yılı Mart ayı sonuna kadar İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün yapım çalışmalarının tamamlanarak trafiğe açılması hedeflenmiş olup, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm güzergâhtaki kamulaştırma çalışmalarında alan bazında yüzde 95, yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 90, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 82 Kemalpaşa Ayr.-İzmir kesiminde yüzde 75 olmak üzere projenin tamamında yüzde 52 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Bugün itibari ile toplam (kamulaştırma dahil) 11 milyar 421 milyon lira harcama yapılmıştır. Projemizde görev yapan toplam 7 bin 908 personel ile birlikte bin 550 adet iş makinesi çalışmaktadır."