Kredi kart bilgilerini korumanın 7 yolu
Her yıl 13 milyondan fazla kişi kimlik hırsızlığı ile karşı karşıya kalıyor. Bu hırsızlıkların en yaygın olanı ise kredi kartı numaralarının çalınması.
Mahremiyetinizin ihlal edilmesi sizi oldukça etkileyebilir ve birinin sizin mahremiyetinizi ihlal ettiğinin bazen farkına dahi varamayabilirsiniz. İşte kendinizi bu tehlikeden korumanız için uygulamanız gereken 7 tavsiye. 1. Kredi kartı numaranızı kimseye vermeyin. Kredi kartı numaranıza dikkat edin. Bu numarayı telefonda kimse ile paylaşmayın. Eğer biri sizi arar ve bu bilgisi isterse ismini ve telefon numarasını alın ve telefonu kapatın. Daha sonra bu numarayı geri arayıp hangi kuruma bağlandığınızı kontrol edin ve sizi arayan kişi hakkında bilgi alın. Tabii kredi kartının kendisine daha bir dikkat edin. Bir mağazadan, restorandan veya bardan ayrılmadan önce kredi kartınızın cüzdanınızda olduğundan emin olun.
2. Kağıt öğütücüyü arkadaş edinin
Belki bu yöntem size aşırıya kaçmak gibi gelebilir ancak aslında bu yöntem oldukça normal. Finansal bilgilerinizin yazılı olduğu tüm belgeleri yırtıp atmalısınız. Kağıt öğütücüsü ile bu belgelerin yok edilmesini garantileyebilirsiniz. Eğer bu belgeleri gerçekten güvenli bir yerde muhafaza edemeyecekseniz, yırtıp atmalısınız. Hatta bazı durumlarda kredi kartı başvurusu için doldurmuş olduğunuz başvuru kağıtları başkalarının sizin adınıza kredi kartı almasına imkan tanıyabilir.
3. Şifrelerinizi kaydetmeyin
Bilgisayarınız bir internet sitesine girişinizde sizden her defasında şifre isteyebilir. Ancak bu sizi baştan çıkarmasın. "Beni hatırla" seçeneğine tıklamayın. Özellikle finansal bilgilerinizin olduğu internet sitelerinde bunu yapmayın. Bu siteler içerisinde banka siteleri olduğu gibi e-posta ve tercih ettiğiniz e-ticaret siteleri de olabilir.
4. Gelen ekstreleri gözden geçiriniz
Kredi kartı ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatı vermiş olabilirsiniz. Ödemede geç kaldığınız için maruz kalacağınız ekstra ödemelerden kaçınmak için bu talimatı veriyorsunuz. Böylece zamanı geldiğinde banka hesabından kredi kartı şirketine borcunuz otomatik olarak ödeniyor. Bu iyi bir şey çünkü kimse gecikme bedeli ödemek istemez. Ancak bu size gelen ekstrede nelerin yazıldığını görmezden gelmenize sebep olacak bir bahane değil. Gelen ekstrelerdeki tüm ücretlendirmeleri ve alışverişlerinizi kontrol edin ve tutarların doğru olduğundan emin olun. Bu size potansiyel bir dolandırıcılığın olabildiğince çabuk farkına varma imkanı sunacaktır.
5. Adresinizi kontrol edin
Genel bir sahtekarlık ise değişen adresiniz ile ilgili. Bazen kesilen ekstreler sizin şu an olduğunuz yerden başka bir yere gönderilebilir. Sizin hiç tanımadığınız bir kişi böylece borcunuzu daha da artırabilir. Taşınmamış olsanız dahi arada bir tüm kredi kartlarınıza ait adresleri kontrol edin.
6. SMS uyarılarına abone olun
Kredi kartınızdan bir harcama yapıldığında bankalar ve kredi kartı şirketleri sizi artık bir SMS ile uyarabiliyor. Böylece kredi kartınızdan yapılan bir harcamanın gerçekten size ya da izin verdiğiniz birine ait olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
7. İhbar etmeyi geciktirmeyin
Şüpheli bir durum ile karşılaşır karşılaşmaz kredi kartı şirketiniz ile iletişime geçin. Dolandırıcılığı ne kadar erken ihbar ederseniz o kadar iyi. Hileli alışverişleri ve bu alışverişlerin miktarını anında yetkililere aktarın.