Tgrt Haber

Kredi kartı borçları 3 katına çıktı! 4.3 milyar liralık borç takibe takıldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Sözcü
14 Eylül 2024 15:22 - Güncelleme : 14 Eylül 2024 16:37
Kredi kartı borçları 3 katına çıktı! 4.3 milyar liralık borç takibe takıldı

Yüksek enflasyon ve sürekli artan gıda fiyatları nedeniyle vatandaş kredi kartına yüklendi. Kredi kartları için hesaplanan vatandaşa ait toplam borç miktarı 1.6 trilyon liraya kadar çıktı. Bireysel kredilerde yıllık artış yüzde 100’ü bulurken alacakların 550.6 milyar TL’sinin taksitli, 1.36 trilyon TL’sinin taksitsiz borçlar olduğu öğrenildi. Haftalık en olarak en çok kart kullanılan ürünler kırtasiye malzemeleri oldu.

Ekonomi yönetimi kısa süre önce 7 bin lira üzerinde yapılan alışverişlerde kart kullanma zorunluluğu getirdi. Kredi kartlarına yönelik yeni çalışmaların olup olmadığı merak edilirken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri kart kullanımlarına ilişkin verileri paylaştı. 6 Eylül itibarıyla bankaların bireysel kredi kart alacakları yüzde 0.1 artışla 1.58 trilyon TL 'ye kadar çıktı. Taksitli alacak tutarının 550.6 milyar TL olduğu ifade edilirken 1.36 trilyon TL’si taksitsiz borçlardan oluşuyor.

Kredi kartı borçları 3 katına çıktı! 4.3 milyar liralık borç takibe takıldı - 1. Resim


ALACAKLARIN YARISINA YAKINI KREDİ KARTI​ BORCU

Bireysel kredilerle yıllık artış miktarı yüzde 100'e ulaştı. Takipte olan alacaklar önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artışla 257.2 milyar TL’ye kadar yükseldi. Takipteki alacakların  42.6 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından kaynakladığı ifade edildi. 

Kredi kartı borçları 3 katına çıktı! 4.3 milyar liralık borç takibe takıldı - 2. Resim


TAKİP TUTARI 31 MİLYAR TL OLDU

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; vatandaşın kredi kartlarında takip tutarı son bir yılda yüzde 267 artışla 31 milyar TL'ye çıktı. Merkez Bankası'ndan alınan verilere göre, banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı bir haftada yüzde  0.6 artışla 324.4 milyar TL düzeyine ulaştı.

Geçtiğimiz ay kartlı harcamalar 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL’si market ve alışveriş merkezi harcamalarına gitti. Eylül ayı verilerinde ise en belirgin artış  eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri gibi alanlarda oldu. Elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamalarında düşüşler dikkat çekti.

 

 

Kaynak: Sözcü
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...