Tgrt Haber

Kredi kartı ile alışveriş bitti! Esnaf çözümü buldu: IBAN'la ödeme

05 Eylül 2023 16:10 - Güncelleme : 05 Eylül 2023 16:19
Kredi kartı ile alışveriş bitti! Esnaf çözümü buldu: IBAN'la ödeme

Alışverişte yeni dönem başladı! Bankaların fahiş pos komisyonları ve uzun geri ödeme süreleri esnafı farklı bir yönteme itti. Artık alışverişte IBAN numarası ile ödeme devri başladı. Manav, kasap, kuaför hatta doktorlar bile artık IBAN ile ödeme almaya başladı. Ancak uzmanlar, bu yöntemin vergi kaybına yol açacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Para göndermede kolaylık sağlayan IBAN​, esnafın gözdesi oldu. Bankaların uygulamaları kazancı etkileyince esnaf​ da Iban ile alışveriş dönemini başlattı. Bankaların fahiş POS cihazı komisyonlarının altından kalkamayan esnaf uzun geri ödeme süreleri de işin içine girince yeni tedbirleri zorunlu kıldı.

Böylelikle Pazar esnafından seyyar satıcısına, kuaföründen kasabına hatta doktora varana kadar pek çok kişi ve esnaf kredi kartı​ ile alışverişi rafa kaldırdı.

IBAN’LI ALIŞVERİŞTE İNDİRİM BİLE YAPILIYOR

Sabah’tan Metin Can’ın haberine göre, IBAN’lı alışveriş yönteminde alışveriş sırasında ürün karekodu telefonuna okutuluyor. IBAN numarası anında telefona yüklenmiş oluyor. Böylece birkaç saniye içinde alınan ürünün bedeli satıcıya ödeniyor.

IBAN ile olan ticaretin artmasında peşin alışverişlerde yapılan indirimler de etkili oluyor. Yüksek miktarlarda yapılan transferlerde açıklama kısmına, "elden alınan ödemenin iadesi" şeklinde yazılması isteniyor. Böylece vergi ya da yasal yükümlülüklerden taraflar kurtulmuş oluyor.

ESNAF MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN IBAN’A YÖNELDİ

Esnafın IBAN ile alışverişe geçmesinde kredi kartı ile yapılan alışverişin bedelinin esnafa 45 gün sonra verilmesi de önemli bir sebep. Ayrıca, kredi kartı alışverişlerinde yüzde 2.5'lara çıkmış komisyon​ oranları bulunuyor.

POS cihazlarının saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi maliyetleri de göz önüne alındığında esnafın kazancı daha da düşüyor.

UZMANLARDAN VERGİ KAÇAĞI UYARISI

Esnaf maliyet düşürmek için her ne kadar Ibanlı alışverişi yaygınlaştırsa da uzmanlar bu konuda kayıt dışı uyarısında bulunuyor.

Mali hareketlerin izlenememesi nedeniyle yeni uygulamanın vergi kaybına yol açacağı uyarısı yapılıyor.

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...