Tgrt Haber

Kredi kartı kullananlar dikkat! Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme, faizler yükseltildi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
23 Haziran 2023 09:51 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 10:01
Kredi kartı kullananlar dikkat! Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme, faizler yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizlerinde yapılan değişikliğin ardından kredi faiz oranlarını da yükseltti. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, yüzde 0,81 olan referans faiz oranı temmuzda yüzde 1,36 olarak uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kredi kartı​ referans oranları ile ilgili değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanan iki ayrı tebliğle yürürlüğe girdi. Buna göre, temmuz ayında yüzde 0,81 yerine yüzde 1,36 olarak uygulanmasına karar verildi.

YÜZDE 5’TEN FAZLA DEĞİŞMESİ HALİNDE GÜNCELLENİR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ ticari müşterilere uygulanan ücretler ve kredi kartlarında azami akdi ve gecikme faizlerinde dikkate alınan referans oranla ilgili değişikliğe gitti. İlgili değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanan iki ayrı tebliğle yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikle referans oranla ilgili olarak tebliğe şu madde eklendi:

“Referans oran Merkez Bankasınca her ayın sondan beşinci iş günü ilan edilir. Ancak, ilgili ayın sondan beşinci iş gününden sonra aynı ayda Para Politikası Kurulu Toplantısı yapılması halinde, referans oran toplantının yapıldığı tarihteki en güncel veriler çerçevesinde hesaplanarak ilan edilir. İlan tarihi itibarıyla hesaplanan referans oran, en son ilan edilen orandan aşağı ya da yukarı yönde yüzde beşten fazla değişmesi halinde güncellenir.”

Kredi kartı kullananlar dikkat! Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme, faizler yükseltildi

REFERANS ORANI DEĞİŞTİ

Düzenlemeyle TCMB​ bazı kredi faizlerinin üst sınırını belirleyen referans oranının temmuz ayında yüzde 0,81 yerine yüzde 1,36 olarak uygulanmasına karar verdi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Bu durumda temmuz referans faizine göre kredi kartı işlemlerinden uygulanacak azami akdi faiz oranı Temmuz’da yüzde 1,91 olacak

Tebliğde "Referans oran, 1 Temmuz 2023 tarihinden 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 1,36 olarak uygulanır. Bu oran, aynı tarihler arasında Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ ve Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ bakımından da esas alınır" açıklaması yapıldı.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...