Kredi kartında yeni dönem
Aidatsız karta taksit imkânı verilmesi için bankalarla ‘iyi niyetli görüşme aşamasında' olduklarını dile getiren Gümrük Bakanı Tüfenkci, "3-4 taksit imkânı için çalışma başlattık" dedi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketicilerin talebi üzerine getirilen aidatsız kredi kartıyla taksitli alışveriş yapılabilmesini sağlayacak düzenleme için çalıştıklarını bildirdi. Bakan Tüfenkci, TBMM'de gazetecilerin, kredi kartı aidatları nedeniyle tüketicilerden gelen şikâyetleri anımsatması üzerine bu konuyla ilgili olarak daha önce hayata geçirilen aidatsız kart düzenlemesini anımsattı. Tüfenkci, aidat alınan kartlar dışında bankaların bir de aidatsız kart çıkarmak durumunda olduklarını belirtirken, bu kartla ilgili de şikâyetler geldiğini vurguladı. Tüfenkci, aidatsız kredi kartıyla ilgili bu kez de "taksit yapılamıyor" şeklinde şikâyetler aldıklarını, bunun üzerine bu kartlarla da 3-4 taksitle alışveriş imkânı getirmek için çalışma başlattıklarını ifade etti.
"İYİ NİYETLİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"
Aidat alınan diğer kredi kartlarında çok farklı uygulamalar olduğunu, aidatsız karta 3-4 taksit getirilmesinin diğer kartlarla aynı seviyeye taşınacakları anlamına gelmediğini belirten Tüfenkci, "İyi niyetli görüşmeler aşamasındayız. Henüz alınmış bir karar yok. Çalışmalarımız sürecek" değerlendirmesinde bulundu.
-Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, 2015'in ilk dokuz ayında kredi kartı ile yapılan ödeme % 14 büyüdü.
-BDDK verilerine göre Kasım 2015 itibarıyla kredi kartlarıyla yapılan taksitsiz harcama 42.3 milyar lira.
-Aynı dönemde taksitli kredi kartları ile yapılan toplam taksitli harcama tutarı ise 17.4 milyar lira düzeyinde.
-Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, 2015'in ilk dokuz ayında kredi kartı ile yapılan ödeme % 14 büyüdü.-BDDK verilerine göre Kasım 2015 itibarıyla kredi kartlarıyla yapılan taksitsiz harcama 42.3 milyar lira.-Aynı dönemde taksitli kredi kartları ile yapılan toplam taksitli harcama tutarı ise 17.4 milyar lira düzeyinde.
BANKACILARIN REKABET AÇISINDAN İTİRAZLARI OLDU
Tüfenkçi, bankacıların rekabet açısından itirazları olduğunu vurgularken, görüş sordukları kurumları tarafından da, "Aidatsız kart çıkarıldıktan sonra, diğer kartlardaki imkânlar buraya taşınırsa haksız rekabet olur. Bu, bankaların kendisine bırakılsın. Rekabet açısından uygun görürlerse zaten bu karta bazı özellikler yüklemek isteyebilirler. Bırakılsın bankalar kendiliğinden taksit getirsin" görüşlerinin dile getirildiğini aktardı.
AİDATSIZ KART ŞARTI KONULMUŞTU
BDDK, bankalara müşterilerine aidatsız kredi kartı seçeneği sunmaları için şart koşmuş ve uygulama başlamıştı