Krediyle döviz alanlara kötü haber! Merkez Bankası harekete geçti: Tek tek tespit edildi
Pandemi döneminde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla verilen düşük faizli kredilerden faydalanıp bu kredileri döviz almada kullanılan şirketler tek tek tespit edildi. Merkez Bankası ve BDDK’nin ortak çalışmasıyla Türk Lirası cinsinden alınan kredilerin dövize gitmesinin önüne geçilecek.
Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle yatırım ve üretimi desteklemek isteyen hükümet, bankalar aracılığıyla düşük faizli yatırım ve teşvik kredilerinin önünü açtı. Ancak bazı şirketlerin bu krediyle döviz aldığı tespit edilince Merkez Bankası ve BDDK harekete geçti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte TCMB'nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makro ihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldı.
KREDİLERİN YÜZDE 80’İ DÖVİZE GİTTİ
Sabah’ın haberine göre, Türk Lirası ticari kredilerin dövize gitmesini önlemek için düğmeye basıldı. Buna göre Merkez Bankası zorunlu karşılıkları artıracak, BDDK ise risk ağırlığını düzenleyecek. Ekonomi yönetimi yılbaşından bu yana yüzde 22 artan ticari kredileri mercek altına aldı. Bankadan Türk Lirası kredi çekip, amacına aykırı işlemlerde kullananlar için düğmeye basıldı. Düşük faizli krediyle bankadan para alıp döviz borcunu kapatan ve döviz alan şirketler tespit edildi. Elde edilen verilere göre, son dönemde bankalardan alınan ticari kredilerin yüzde 80'i dövize gitti.
TL KREDİSİ ARTTI, DÖVİZ KREDİSİ DÜŞTÜ
Yılbaşından bu yana Türk Lirası cinsindeki ticari krediler 407 milyar TL arttı. 14 Ocak'ta 1 trilyon 856 milyar TL olan ticari krediler 15 Nisan haftasında 2 trilyon 253 milyara çıktı. Aynı dönemde döviz kredisindeki düşüş de dikkat çekti. Döviz kredileri 157.7 milyar dolardan 153.4 milyar dolara geriledi. Döviz kredilerinde 4.3 milyar dolara yakın azalma oldu.
Döviz kredileri azalırken döviz hesaplarında da 18 Şubat'tan itibaren artış yaşandı. 18 Şubat haftasında döviz hesapları 74.3 milyar dolar iken, 15 Nisan haftasında 77 milyar dolara çıktı.
MERKEZ BANKASI VE BDDK’DEN ORTAK ÇALIŞMA
Bu tablo ekonomi yönetimini ticari kredilerle ilgili önlem almaya itti. Buna göre ilk adım olarak Merkez Bankası ticari kredilerde munzam karşılıklarla ilgili düğmeye basarak KOBİ, esnaf, tarım ve yatırım kredileri hariç olmak üzere diğer ticari kredilerde munzam karşılıklar yükseltilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ise sermaye yeterlilik rasyoları ve risk ağırlıklarıyla ilgili bir düzenlemeyi devreye alacak.
Bu adımlar, kredi genişlemesinin kurlar üzerinde yaratacağı baskıyı azaltacağı gibi kredi büyümesinin, parasallaşmadan dolayı enflasyonu olumsuz etkilemesinin de önüne geçmesine neden olacak.
MERKEZ BANKASI'NIN ADIMI RESMİ GAZETE'DE
Öte yandan bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gittiği belirtildi.