Tgrt Haber

Kritik seviyenin üzerine tutundu: Uluslararası kuruluştan çarpıcı altın tahmini geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
17 Nisan 2023 10:58 - Güncelleme : 17 Nisan 2023 11:16

Altın fiyatları Fed yetkililerinin açıklamalarının ardından artan kar alımlarıyla hafta başına hareketli bir grafikle başladı. Ons altın 2 bin dolar seviyesinin üstüne tutunurken buradan destek alan gram altın yeni haftada yine değer kazandı. Finans şirketi Citigroup ise 2023 yılı altın tahminlerini güncelleyerek yüzde 8'e yükseltti. Gram altın yeniden 1.250 TL’nin üzerine çıktı. Çin ekonomisine ilişkin veriler ise altın fiyatlanmalarını etkileyecek.

ABD enflasyonun 40 yılın zirvesine çıktıktan sonra beklentilerin altına düşmesi altın​ fiyatlarında sert yükselişleri destekledi. Geçtiğimiz hafta Fed’in sıkı para politikalarına devam edeceği beklentisi altın fiyatlarını hafta içinde yüzde 2 düşürdü. 17 Nisan haftasında kar alımları ve ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmeyle altın yeniden toparlanarak 2 bin dolar seviyesinin üzerine tutunmayı başardı. Gram altın fiyatları yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. 

FED​ FAİZ ARTIRIMINA DEVAM EDECEK Mİ?

Bankacılık krizleri sonrası Fed tarafından alınacak kararlarda faiz artırım döngüsüne son verileceği beklentisi arttı. Düşük gelen enflasyon​ verileri ve iş gücü piyasasındaki yavaşlama altında büyük sıçrayışların yaşanmasını destekledi. Bankacılık krizlerinin ortaya çıkardığı endişe ile rekor üzerine rekor kıran altın ABD’nin bu yıl resesyona girmesi endişesiyle altın alan yatırımcılar sayesinde yükselmeye devam ediyor. 2-3 Mayıs tarihlerinde yapılacak FED toplantısında 25 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor. 

CİTİGROUP ALTIN TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Yaşanan gelişmelerin ardından dünyanın önemli finans kuruluşlarından Citigroup, 2023 için ortalama altın fiyatı tahminini yüzde 7,9 artırarak 2050 dolar seviyesine çıkardı. Citi, 2075-2100 dolar aralığının önemli bir zorluk olmaya devam edeceğini belirtirken fiziki talep istikrarlı kaldığı sürece yatırımcı girişlerinin fiyatın 2023'ün ikinci yarısında daha yukarı gitmesine imkân vereceğini vurguladı.

ÇİN VERİLERİ ALTINI DESTEKLEYEBİLİR

İnfo Yatırım tarafından yayımlanan günlük altın bülteninde Çin’den gelen verilerin altın fiyatlarını destekleyeceği vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: Ons altında geri çekilme takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde ABD’de perakende satışların %0,4 azalış beklentisine karşın %1 azalış göstermesi piyasalarda risk iştahını baskıladı. Açıklanan bir diğer veri olan sanayi üretimi ise aylık %0,2 beklentisinin üzerinde %0,4 artış gösterdi.

Bugün ise veri gündemi sakinken, yarın sabah saatlerinde Çin’de yoğun veri takvimi takip edilecek. Çin’de açıklanacak büyüme verisinin çeyreksel bazda %0’dan %2,2’ye yükselmesi bekleniyor. Diğer yandan Çin’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verilerinin de geçen çeyreğe göre iyileşme göstermesi bekleniyor. Çin’de verilerin olumlu gelmesi küresel risk iştahını ve ons altını destekleyebilir.

Destekler: 1994 – 1981 – 1965
Dirençler: 2007 – 2018 – 2035

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...