Tgrt Haber

Kriz derinleşiyor, tüm dünyanın gözleri Çin ekonomisinde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
20 Ağustos 2023 10:12 - Güncelleme : 20 Ağustos 2023 10:15
Kriz derinleşiyor, tüm dünyanın gözleri Çin ekonomisinde

Çin ekonomisindeki yavaşlama Avrupa ve Amerika’daki şirketleri tedirgin etmeye devam ediyor. Hisse senetleri üzerindeki baskı artarken emlak sektöründeki daralmanın bir krizi dönüşme ihtimali küresel piyasalarda fiyatlanmaları etkiliyor.

Çin’deki talep​ sorunların neredeyse tüm dünya tarafından takip ediliyor. Küresel hisse senetleri​ kötü bir döneme hazırlanırken şirketler emlak​ sektöründeki dalgalanmaları yakından takip ediyor. 

SATIŞLARÇİN​ HİSSELERİNDE YOĞUNLAŞTI

Emlak piyasasındaki düşüşün sistemik bir krize dönüşme riski ile birlikte, Çin’e bağlı yatırımlar bir felakete dönüştü. Şimdiye kadar satışlar Çin hisselerinde yoğunlaştı. Öte yandan işleri Çin'deki talepten etkilenen Avrupa, ABD ve Asya'nın diğer bölgelerindeki hisse senetleri üzerindeki baskı artıyor. Caterpillar Inc. ve Dupont de Nemours Inc., açıkladıkları son kazanç bültenleri ile birlikte alarm veren şirketler arasında yer alıyor. Çin'in büyüme tahmininin düşmesiyle birlikte, yatırımcılar portföylerini riskten arındırmaya çalışıyor.

TÜM DÜNYA ÇİN’E BAĞLI

Çin'e en fazla ticaret ilişkisi olan küresel şirketleri takip eden bir MSCI endeksi, bu ay yaklaşık yüzde 10 geriledi. Bu oran dünya hisse senetlerinin daha geniş göstergesindeki düşüşün iki katına denk geliyor. Rayliant Global Advisors'ın baş yatırım sorumlusu Jason Hsu “Açıkçası, tüm dünya ayrılmaz bir şekilde Çin'e bağlı. Büyük küresel firmalar ya Çin'e satış yapıyor ya da Çin'den tedarik ediyor. Bu firmalar, önümüzdeki 12 ay boyunca Çin'den elde ettikleri gelirleri aşağı yönlü revize etmek zorunda kalacaklar” dedi.

Kaynak: Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...