Tgrt Haber

Ünlü yatırım uzmanından az parayla yüzde yüz kar elde etme formülü

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
21 Kasım 2023 12:52 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 14:03

Yüksek enflasyon ile cazibesini kaybeden Türk lirası, vatandaşın farklı yatırım araçlarına yönelmesinine neden olurken, dolar, altın, gümüş ve borsadaki hareketler yakından takip ediliyor. Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran, küçük yatırımcının az parayla uzun vadede nasıl karlı yatırım yapabileceğini anlattı.

Rusya ve Ukrayna savaşının olumsuz etkilerini atlatmadan İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla 'belirsizlik' sarmalına giren para ve emtia piyasaları küçük yatırımcılarında karar almasını zorlaştırıyor. Parasını enflasyona karşı koruyabilmek için altın, dolar, gümüş, borsa, kripto para piyasalarını daha yakından takip eden yatırımcılar kulağı da gözü de grafiklerde... Yatırım​ Uzmanı Mert Başaran, para piyasalarındaki değişimi ve beklentileri yorumlarken, yatırımcıların küçük sermayelerle nasıl kar elde edebileceğini TGRT Haber’de yayınlanan Para Konuşalım programında anlattı.  

GÜMÜŞE DİKKAT

Altın, dolar, euro, gümüş, borsa ve Bitcoin piyasalarında 1.000 TL'nin nasıl bir grafik izlediğini anlatan Mert Başaran, "Daha önce ciddi değer kaybı yaşayan gümüşün bir haftalık değerlendirmede yüzde 7’ye yakın bir artış gösterdiğini söyledi. 

Ünlü yatırım uzmanından az parayla yüzde yüz kar elde etme formülü

“MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ ARTIRIMI KAÇINILMAZ”

Dolar ve euronun yıl sonuna kadar yavaş yavaş yükselmeye devam edeceğini kaydeden Başaran, bir önceki kararını yıllık bazı yüzde 35 yönünde duyuran Merkez Bankası’nın 23 Kasım’da tekrar açıklayacağı faiz kararı için de şu yorumu yaptı: 

“Hem borsa hem konut fiyatları hem araba fiyatları için özetle Türkiye’deki bütün varlıklar için faizlerin artması olumsuz etkiler. Faizler arttığı zaman bu tip varlıklarda fiyat düşüşleri veya fiyat artışlarının azalması çok olası oluyor. Nitekim faiz kararı başladığından beri hem borsa ciddi coşku yapamıyor hem de konutta bir coşku göremiyoruz. Hatta dolar bazında biraz gerileme var. Zira araba fiyatlarında da aynısı var. Yine bir artış olacağını tahmin ediyoruz. Belki biraz hızını düşürebilir ama yine bir faiz artışı bekleniyor. Çünkü hala faiz enflasyonun altında. Enflasyonun altında olduğu ve ülkenin de paraya ihtiyacı olduğu için para sahipleri daha Türk lirasına dönmek adına yüksek faiz istemek durumunda kalıyor. Hükümet de piyasa sarsılmasın diye faizleri çok hızlı artırmak istemiyor. Yine de yükseliş kaçınılmaz olacak.”

Ünlü yatırım uzmanından az parayla yüzde yüz kar elde etme formülü

“KARMA VE SEPET FONLARI KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN FIRSAT”

Para piyasalarını sıkı sıkıya takip edemeyen vatandaşın fon takibinden yola çıkarak yatırım yapması gerektiğini söyleyen Başaran, şemsiye fonlarının haftalık değişimine dikkat çekerek şöyle konuştu: 

Piyasayı düzenli olarak takip edemeyenlerin mutlaka fon üzerinden gitmelerini tavsiye ediyorum. Örneğin geçen hafta karma şemsiye fonlarda yüzde 2’ye yakın ciddi bir artış olmuş. Şemsiye fonlarının tümünü kapsıyor karma şemsiye fonları ve bu fonu yönetenler piyasanın şartlarına göre kimi zaman hisse senetlerine, kimi zaman başka varlıklara, kimi zaman faize, kimi zaman diğer madenlere yatırım yapıyorlar."

"Sepetler bu açıdan çok önemli, sepeti kendiniz yapamıyorsanız fon sepeti kullanın. Böyle durumlarda iyi şirketlerin fonları seçilirse düzenli olarak normalin üzerinde bir getiri kazanç gerçekleşir. Çünkü iyi ve profesyonel yönetenler sizin yerinize yönetiyor. Geçen haftadan bu yana yaşanan yüzde 2’lik artış ayda yüzde 8’e denk geliyor. Bu da bir yılda neredeyse yüzde 100’e yakın bir kazanç elde edilmesi demek. Tabi profesyoneller için değil takipçisi olmayan çok fazla bilmeyen insanlar için bir tavsiyedir. İyi yönetilen fonlar, profesyonellerin eline bırakılıyor ve bu da küçük yatırımcının parasını enflasyona karşı en azından koruyabilmesini sağlıyor. Yatırımlar dikkatli yapılırsa kara da geçilebilir.”

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...