Tgrt Haber

Kur korumalı mevduatta yeni adım: Zorunlu karşılıklar artırılacak

20 Temmuz 2023 15:45 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 15:59
Kur korumalı mevduatta yeni adım: Zorunlu karşılıklar artırılacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı sonrası yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Buna göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranları artırılacak.

Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 17,5 seviyesine çıkarmasının ardından Kur Korumalı Mevduat​ hesaplarına yönelik yeni bir açıklama geldi. KKM​ hesapları için zorunlu karşılık oranları artırılacak. KKM ödemeleri kaynaklı likidite fazlası zorunlu karşılık artısı yoluyla çekilecek.

MİKTARSAL SIKILAŞMA KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ (TCMB), bugün faiz​ artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını belirtirken, zorunlu karşılık oranlarının KKM hesapları için artırabileceği ihtimali gündeme geldi.

TCMB​'nin Para Politikası Kurulu (PPK) karar metnindeki sinyaller varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. PPK metninden anlaşılana göre, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek ve yurt içi talebi dengeleyecek seçici kredi sıkılaştırma kararları alındı.

Buna göre, miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilebileceği beklentisi öne çıkarken, seçici bir anlayışla, zorunlu karşılık oranlarının KKM hesapları için artırılarak bu yolla oluşacak likidite fazlasının sterilize edilebileceği öngörülüyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIŞINA GİTTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltti. Faiz artışı beklentilerin altında kaldı. AA Finans ve Reuters anketine katılan ekonomistler politika faizinde 5 puanlık artış öngörüyordu. Yabancı ekonomistler de 5 puanlık artış tahmininde bulunmuştu.

Kur korumalı mevduatta yeni adım: Zorunlu karşılıklar artırılacak

 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mahmut20 Temmuz 2023 20:51

Yatirimciya etkisi ney olacak .

Sonraki Haber Yükleniyor...