Kurban pazarları hareketlendi: Büyükbaş 10 bin liradan başlıyor

Kurban olabilecek büyükbaş hayvanların fiyatı yaklaşık 10 bin liradan başlıyor. Büyükbaşın canlı kilogram fiyatı ise bölgelere göre 28 ila 30 lira arasında değişiyor.

Kurban pazarları hareketlendi: Büyükbaş 10 bin liradan başlıyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
03.07.2021
saat ikonu 14:59
|
GÜNCELLEME:
03.07.2021
saat ikonu 14:59

Kurban Bayramı'na iki hafta kala kurban satış ve kesim alanlarında hareketlilik başladı. Kurban satış yerleri hazırlandı, satışlar başladı. Üreticilerin elinde yaklaşık 1 milyon 500 bin büyükbaş ve 3 milyon civarında küçükbaş kurbanlık bulunurken, büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı bölgelere göre 28 ila 30 lira arasında değişiyor. Kurban olabilecek büyükbaş hayvanların fiyatı yaklaşık 10 bin TL’den, küçükbaş hayvanlar ise 1,500 TL ila 3 bin 500 TL arasından satışa çıkarılıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3 sene öncesine kadar 1,5 milyon hayvanın ithal edildiğini, mayıs ayı sonunda ise bu rakamın 10 binlere gerilediğini ifade ederek, ithal hayvanın Türkiye’nin gündeminden tamamen çıktığını ifade etti. Bakan Pakdemirli, “Kaba yemde yonca, saman vb. ihracatı durdurarak önceliğimizi çiftçilerimize vermiş durumdayız. Kaba yem ve saman fiyatlarında spekülatif fiyatların artışına izin vermeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Üreticilerimizle görüşüp gerek duyulduğunda kaba yem konusunda bir çalışma yapılabileceğini söylemek isterim. Kaba yem ihtiyacını karşılamak için de yem bitkileri desteğini veriyoruz” dedi.

NAKLİYE FİYATLARI ARTIYOR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç da kurbanlık temininde sıkıntı olmayacağını, yeteri kadar kurban olacağını belirtti. Üreticilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğine dikkati çeken Tunç, yem gibi maliyetlerin artmasının sektörü olumsuz etkilediğini anlattı.

Tunç, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) piyasaya müdahale kararı almasının olumlu karşılandığının altını çizerek, "TMO'nun kararı bizleri umutlandırdı. Bu haberin duyulmasından sonra yem fiyatlarındaki artış durdu. Yapılacak müdahalelerle yem fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Girdi maliyetleri artarsa kimse hayvancılık yapmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Şehirlerarası kurbanlık naklinin özellikle bayrama 10 gün kala yoğunlaştığını belirten Tunç, bu dönemde fiyatların yükseldiğini anlattı. Tunç, dönemsel olarak yükselen nakliye fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

“PAZARLARA KİRA DENETİMİ YAPILMALI”

Tunç, kurbanlıkların maliyetlerini etkileyen bir diğer unsurunda hayvan pazarları kirası olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Özellikle büyük şehirlerde hayvan pazarlarının kiraları üreticilerimize fazla geliyor. Burada aracıların olduğunu görüyoruz. Bir başkası belediyelerden yer kiralayarak bunu hayvan pazarı haline getirip çok yüksek fiyatlara üreticilere kiralıyor. Buralarda denetim yapılması hem üreticinin hem de tüketicinin faydasına olacaktır."

ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.