Tgrt Haber

Küresel bankalardan Türkiye için 'faiz' tahmini: Gözler 22 Haziran'da

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 Haziran 2023 11:42 - Güncelleme : 06 Haziran 2023 11:50
Küresel bankalardan Türkiye için 'faiz' tahmini: Gözler 22 Haziran'da

Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek’in oturması sonrası gözler Merkez Bankası başkanlığına getirilecek isme çevrildi. 22 Haziran’da gerçekleştirecek toplantı da piyasalar tarafından takip ediliyor. Dünyanın önemli bankalarından Türkiye faiz politikasına ilişkin çarpıcı tahminler geldi.

Yeni ekonomi yönetiminin iş başına gelmesi piyasalarda faiz kararlarına yönelik değişimlerin olup olmayacağına yönelik beklentileri artırdı. Dünya ekonomilerine yön veren Societe Generale ve JPMorgan​ gibi kuruluşlardan dikkat çeken faiz tahminleri geldi. 

GÖZLER ÜST DÜZEY ATAMALARDA

Yeni kabinenin ilk toplantısı bugün yapılacak. Merkez Bankası başkanlığı gibi üst düzey ekonomi bürokrasine yapılacak atamalar merakla bekleniyor. Bazı ekonomistler TCMB​ atamasının gerçekleşmesiyle birlikte olağanüstü toplantıyla yapılacak güçlü bir faiz artışının sürpriz olmayacağı yönünde görüş bildiriyor. Merkez Bankası koltuğu için Hafize Gaye Erkan​ en güçlü aday olarak öne çıkıyor.

Küresel bankalardan Türkiye için 'faiz' tahmini: Gözler 22 Haziran'da

JP MORGAN’DAN 25 BAZ ÖNGÖRÜSÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​'in 'rasyonel zemin'e dönüş mesajının ardından politika faizine yönelik yabancı bankaların da beklentileri değişti. JPMorgan'a göre TCMB'nin 22 Haziran toplantısında faizi yüzde 25'e yükseltmesi olasılıklar arasında. JPMorgan ekonomistlerine göre TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Haziran'da yapılacak toplantıda politika faizini hali hazırdaki yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltmesi olasılıklar arasında.

JPMorgan ekonomistleri yayınladıkları araştırma notunda, "Politika faizinin 22 Haziran'da veya daha erken yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması masada. Bu artırım ile birlikte daha küçük faiz artırımlarının devam edebileceğine işaret eden bir ileri dönük yönlendirmede olabilir" denildi. Banka, yıl sonunda politika faizinin yüzde 30 olacağı tahminini de sürdürdü.

FRANSIZ BANKASI DA ARTIŞ BEKLENTİSİNDE

Fransız banka Societe Generale da, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini bekliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...