Küresel gıda fiyatları vites düşürdü
FAO, küresel olarak 34'ü Afrika'da, 9'u Asya'da ve 2'si Latin Amerika ve Karayipler'de olmak üzere 45 ülkenin gıda için dış desteğe ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Küresel gıda fiyatları, 12 aylık yükselişinin ardından haziranda yüzde 2,5 ile ilk kez düşüş kaydetti.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Haziran ayı Küresel Gıda Fiyat Endeksini açıkladı. Buna göre dünya gıda fiyatları, haziran ayında bitkisel yağ, hububat ve süt ürünü fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak geriledi ve 12 ay içerisinde ilk kez düşüş kaydetti. Dünya gıda fiyatları endeksi mayıs ayındaki revize 127,8 seviyesinden haziran ayında 124,6'ya düştü.
Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 127,1 olarak açıklanmıştı. Yıllık bazda fiyatlar haziran ayında yüzde 33,9 artış kaydetti.
FAO'nun bitkisel yağ fiyatları endeksi yüzde 9,8 geriledi. Hububat fiyatları endeksi aylık oranda yüzde 2,6 gerilese de yıllık bazda yüzde 33,8 yükseldi. Mısır fiyatları da yüzde 5 geriledi. Uluslararası pirinç fiyatları ise gerileyerek son 15 ayın en düşük seviyesine indi.
FAO, bu yıl dünya çapında hububat hasadının 2.817 milyar ton ile bir önceki tahminin biraz altında kalacak olsa da rekor seviyede olacağını açıkladı.
45 ÜLKE GIDA YARDIMINA MUHTAÇ
Mahsul Beklentileri ve Gıda Durumu Raporuna göre, COVID-19 pandemisinin öncelikle gelir kayıpları açısından etkileri, güvenlik açıklarını şiddetlendirdi ve mevcut gıda güvensizliği seviyelerini yükseltti.
FAO, küresel olarak, 34'ü Afrika'da, 9'u Asya'da ve 2'si Latin Amerika ve Karayipler'de olmak üzere 45 ülkenin gıda için dış desteğe ihtiyaç duyduğunu ve çatışmalar ve iklimle ilgili şokların yüksek düzeyde şiddetli gıda güvensizliğini desteklemeye devam ettiğini değerlendiriyor.