Tgrt Haber

Küresel piyasada emtia depremi: Petrol ve altın değer kaybetti

19 Nisan 2022 19:23 - Güncelleme : 19 Nisan 2022 19:30
Küresel piyasada emtia depremi: Petrol ve altın değer kaybetti

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomik büyüme tahminleri düşürmesi ve daha yüksek enflasyon konusunda açıklama yapması emtia fiyatlarını sarstı. Petrol piyasasında yaşanan dalgalanmalar ile birlikte Brent petrolün varil fiyatı gün içinde yüzde 5’in üzerinde değer kaybederek 110 doların altını gördü. Petrolün yanı sıra altında da düşüş gözlemlendi. Altın gün içinde yüzde 1,3’ün üzerinde değer kaybetti ve yaşanan düşüş dört günün en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sadece enerji piyasasını değil aynı zamanda tedarik zincirinde oluşan baskı ile birlikte küresel çapta enflasyonu arttıran en önemli etkenlerden birisi oldu. Dünya Bankası’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni bir duyuruda bulundu. İki ülke arasındaki savaşın dünyada görünümü bozduğunu belirten IMF, Küresel Görünüm Raporu ile Finansal İstikrar raporunu yayımladı. IMF ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerini düştü. 

BRENT PETROL YÜZDE 5’İN ÜZERİNDE DEĞER KAYBETTİ

Savaşla ortaya çıkan gıda, enerji ve tedarik sıkıntısı piyasaları adeta alt üst ederken petrol piyasası Salı günü dalgalı bir işlem gördü. Avrupa’nın Rusya’ya uygulaması beklenen petrol ve doğal gaz ambargosu ile ilgili henüz bir gelişme olmasa da savaşta belirsizlik hafta başında yükselişe geçen petrolün yerini düşüşe bıraktı. Mart ayında 135 dolara kadar çıkarak rekor kıran ancak Nisan ayında düşüşe geçen Brent petrol 11 Nisan’da 99,50 dolara kadar geriledi. Dün 116 dolara kadar çıkan Brent petrol fiyat kazancını koruyamadı ve bugün 110 doların altına indi. Gün içinde yüzde 5’in üzerinde değer kaybeden Brent petrol 107,11 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Küresel piyasada emtia depremi: Petrol ve altın değer kaybetti

DOLAR’DA BASKI ARTTI

Yaşanan düşüş görünümü iki yılın en yüksek seviyesindeki dolar ticaretinden kaynaklanan fiyat baskısını artırdı. Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden fiyatlandırılan emtiaları diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirir ve bu da talebi azaltabilir. 

ALTIN DA DÜŞTÜ

Altının emtia fiyatı psikolojik sınır olan 2.000 dolarlık psikolojik sınırdan uzaklaştı. Salı günü bir miktar satış gözlemlenirken gün içindeki düşüş akşam saatlerine doğru hızlandı ve son dört günün en düşük seviyesine çekildi. Altın 1.958 dolar ile gün içinde yüzde 1,3’ün üzerinde değer kaybetti. FED’in faiz kararına piyasalar odaklanırken 50 baz puanlık faiz artışı ifade ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın daha da kötüleşme ve krizin yüksek olan enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturması endişesi sürüyor. 

Küresel piyasada emtia depremi: Petrol ve altın değer kaybetti

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Abdullah urfali20 Nisan 2022 09:28

Varolun TC. Unsurlari varol Reyis varol Turk mileti

Sonraki Haber Yükleniyor...