Küresel piyasalarda karışık seyir! Resesyon fiyatlamaları görülüyor

Küresel piyasalarda ralli sona erdi. Piyasalar dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor.

Küresel piyasalarda karışık seyir! Resesyon fiyatlamaları görülüyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
04.07.2023
saat ikonu 10:33
|
GÜNCELLEME:
04.07.2023
saat ikonu 10:33

Küresel piyasalarda yön tersine döndü, karisik seyir izleniyor. ABD'de enflasyon endisesinin kismen azalmasiyla rahatlayan piyasalar, resesyon fiyatlamalarinin güçlenmesiyle yeniden yön arayisina girdi.

Dün ülkede açiklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altinda gerçeklesirken, imalat sanayisinde daralmanin sürdügünü gösterdi.

S&P Global tarafindan açiklanan haziran ayina iliskin imalat sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise beklentiler dahilinde 46,3 oldu.

GÖZLER FED’IN ATACAGI ADIMLARDA

Ülkede ekonomik aktiviteye iliskin endiselerin artmasina karsin ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) enflasyonla mücadele kapsaminda atacagi adimlara iliskin fiyatlamalar güçlü kalmayi sürdürdü.

Buna göre, para piyasalarindaki fiyatlamalarda bankanin 26 Temmuz'daki toplantida yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artiracagi öngörülürken, cuma günü açiklanacak istihdam raporundaki verilerin yil sonuna kadar atilacak adimlara yönelik beklentileri daha da netlestirebilecegi tahmin ediliyor.

ABD’DE RESESYON ENDISESI

Öte yandan, ABD ekonomisinin resesyona girebilecegi ihtimali de öne çikmaya devam ediyor. Ülkede terse dönen getiri egrisi son yillardaki en keskin resesyon fiyatlamasina isaret ederken, ABD'nin 2 yillik tahvil faizi ile 10 yillik tahvil faizi arasindaki fark yaklasik 108 baz puanla 1980'den bu yana en yüksek seviyeye çikti.

Benzer sekilde, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi ile 3 aylik hazine bonosu getirisi arasindaki fark da 147 baz puanla Subat 1980'den bu yana en düsük seviyeye geriledi.

Söz konusu iki varlik arasindaki getiri farki resesyon indikatörü olarak Fed tarafindan oldukça yakindan takip ediliyor. New York Fed tarafindan 1996'da yapilan bir çalismada, 3 aylik hazine bonosunun faizinin 10 yillik tahvil faizi üzerine çikmasi halinde 6 ila 18 ay içinde ekonominin resesyona girmesinin beklendigi duyurulmustu.

PETROL FIYATLARINDA ARZ DALGALI SEYIR

Dün petrol fiyatlarinda dalgali bir seyir izlenirken, Brent petrolün varil fiyati 76,6 dolarla 22 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardindan artan resesyon endiseleriyle kazançlarini geri verdi.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini Agustos ayina uzatacagini bildirirken, Rusya günlük petrol arzini 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacagini duyurdu.

Dün New York borsasinda 4 Temmuz Bagimsizlik Günü tatili dolayisiyla yarim gün gerçeklesen islemlerde S&P 500 endeksi yüzde 0,12, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 yükseldi. New York borsasi bugün ise kapali olacak.

AVRUPA’DA ENFLASYON VE RESESYON ENDISESI BASKILIYOR

Avrupa'da enflasyon ve resesyon endisesi varlik fiyatlarini baskilamaya devam ederken, Fransa'da devam eden olaylar da risk istahini baskilamayi sürdürüyor.

Buna karsin, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkilileri enflasyonla mücadele kapsaminda faiz artislarina devam edeceklerini vurgularken, ECB üyesi Joachim Nagel faiz artislarinda hala gidilecek çok yol oldugunu söyledi.

Öte yandan, Almanya'da 2 yillik tahvil faizi ile 10 yilik tahvil faizi arasindaki fark 80 baz puana kadar çikarken, ECB'nin sahin adimlarini sürdürmesi halinde söz konusu farkin daha da açilabilecegi belirtiliyor.

Bu durum, Almanya'nin resesyon girebilecegi endisesini güçlendirirken, bölgenin en güçlü ekonomisi olmasi nedeniyle Avro Bölgesi genelini de oldukça olumsuz etkileyebileceginden endise ediliyor.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ECB'nin 27 Temmuz'daki toplantisinda politika faizini 25 baz puan artirmasina kesin gözüyle bakilirken, sene sonuna kadar toplamda en az 50 baz puan faiz artirilacagi öngörülüyor.

Dün, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 gerilerken, Italya'da MIB 30 endeksi 0,77 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karisik seyirle basladi.

ASYA PIYASALARI KARSIK SEYIRLE BASLADI

Asya'da pay piyasalari yeni güne karisik bir seyirle baslarken, Çin ile ABD arasindaki iliskilerin yeniden gerilebilecegi endisesi varlik fiyatlarini baskiliyor.

Yari iletken çip üretimi nedeniyle iki ülke arasinda bir süredir tansiyon yüksek seyrederken, Çin, bugün aldigi kararla yari iletken çip üretiminde kullanilan galyum ve germanyum maddelerinin ihracatina sinirlama getirdi.

Analistler, söz konusu hamlenin bölgede tansiyonu daha da yükseltebilecegine dikkati çekerek, konuya iliskin ABD tarafindan yapilacak açiklamalarin yakindan takip edilecegini dile getirdi.

Öte yandan, Avustralya Merkez Bankasi bugün politika faizini yüzde 4,10'da sabit birakirken, gelecek toplantilarda faiz artislarina devam edebilecegi yönlendirmesinde bulundu.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

BORSA ISTANBUL TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK KAPANISINI YAPTI

Yurt içinde dün alicili seyri besinci islem gününe tasiyan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,45 artisla 6.015,29 puandan tamamlayarak tüm zamanlarin en yüksek günlük kapanisini gerçeklestirirken, gördügü en yüksek seviye rekorunu da 6.018,29 puana tasidi.

DOLARDA KRITIK SEVIYEDE

Dolar/TL, dün yüzde 0,6 artisla 25,9484'ten kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 25,9790 seviyesinden islem görüyor.

PIYASA GÜNDEMINDE SON DURUM

Analistler, bugün veri gündeminin sakin oldugunu belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 6.100 ve 6.250 seviyelerinin direnç, 5.900 ve 5.800 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.00 Türkiye, mayis ayi bankacilik sektörü net kar/zarar durumu

ETİKETLER
#fed
#abd merkez bankası
#enflasyon
#resesyon
#faiz artışı
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.