LPG'ye zam mı geldi? LPG, Otogaz fiyatları ne kadar oldu, kaç TL? LPG litresi ne kadar?
Rusya-Ukrayna savaşı küresel akaryakıt piyasasını hareketlendirdi. Yaşanan gerilim şiddetini artırırken akaryakıt fiyatlarına art arda zam gelmiş sonrasında ise Brent petrolde yaşanan hızlı düşüş benzin ve mazotta indirim beklentisine neden olmuştu. Araç sahipleri indirim beklerken LPG'ye gece yarısı sessizce zam yapıldı. Yaşanan hareketliliğin ardından LPG'ye zam geldi mi? LPG'ye ne kadar zam geldi? İstanbul'da Ankara'da LPG ne kadar oldu? Otogaz zammı ne kadar oldu, kaç TL? LPG litresi ne kadar? soruları gündem oldu. İşte LPG zammı ile ilgili detaylar…
'Otogaza zam mı yapıldı? LPG'ye zam geldi mi?' soruları dün gelen haberin ardından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Brent petrole gelen yüzde 15'lik düşüş akaryakıtta indirim beklentisine neden olmuştu. Mart ayında benzin ve mazot fiyatlarına 6 kez, LPG'ye ise 2 kere zam yapılmıştı. Beznin ve mazota yeniden bir zam yapılmıştı ancak Brent petrolde yaşanan hızlı düşüş nedeniyle geri iptal edilmişti. Brent petrole yapılan indirim sonrasında benzin ve mazota 4 TL indirim geleceği duyurulup Pazartesi gününe işaret edilmişti. Tüm bu indirim beklentilerinin ardından LPG'ye dün gece saatlerinde sessiz sedasız zam yapıldı. Zammı benzin istasyonunda öğrenen vatandaş tepki gösterdi. Peki LPG'ye ne kadar zam geldi? LPG ne kadar oldu? LPG litresi ne kadar? İşte detaylar...
LPG'YE NE KADAR, KAÇ TL ZAM GELDİ? (12 MART 2022 CUMARTESİ)
Benzin ve motorine yapılan son zammın geri çekilmesinin ardından otogaz LPG fiyatlarına dün geceden itibaren 46 kuruş zam yapıldığı öğrenildi. Vatandaşların benzin istasyonlarında öğrendiği 46 kuruş değerindeki LPG zammı, sosyal medyada tepki topladı.
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın tartışma konusu olmasının ardından benzin ve motorine yapılması planlanan son zam geri çekildi. Benzine 79 kuruş, motorine ise 2 lira 25 kuruş tutarındaki artış planlamasının pompaya yansıtılmamasının ardından dün gece ise LPG’ye 46 kuruş zam geldi. Dün gece yarısından itibaren geçerli olan zammın EPGİS tarafından duyurulmaması ve vatandaşların fiyat güncellemesini akaryakıt istasyonlarında öğrenmesi ise tepki topladı.
VATANDAŞLARA DUYURUSU YAPILMADI
EPGİS ile EPDK arasında yaşanan krizin ardından LPG’ye yapılan gece yarısı zammı, vatandaşlara duyurulmadı. Pompaya yansıyan fiyat güncellemelerinin ardından benzin 20 lira, motorin ise 23 lira oldu. Son LPG zammı ise akaryakıt şirketlerinin resmi internet sitesinden yapılan sorgulama ile ortaya çıktı.
LPG'nin litresi;
- Ankara'da ortalama 10,74 liradan 11,20liraya ulaştı.
- İstanbul'da 10,68 liradan alınan LPG, 11,14 lira oldu.
- İzmir'de ise pompa fiyatı 10,55 liradan 11,01 liraya yükseldi.
EPDK'DAN 'MANİPÜLASYON' ÇIKIŞI
EPGİS, geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuru ile benzine 0.79 motorine ise 2.25 lira zam geldiğini bildirmiş, ardından petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle zammın iptal edildiğini açıklamıştı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise katıldığı bir canlı yayın programında EPGİS'in piyasaları manipüle ettiğini, uluslararası piyasaları beklemeden vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini ve akaryakıt istasyonlarına yönlendirdiğini iddia ederek, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
EPGİS MEYDAN OKUDU
Yılmaz’ın açıklamalarının ardından sosyal medya hesabı üzerinden karşılık veren EPGİS, verdikleri tüm bilgilerin belgeli ve resmi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “ Bugün yapılan ve iptal edilen zam hakkında, hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz. bu zamma ilişkin resmi fiyat listeleri, resmi formülleri ilgili savcılığa teslim etmek istiyoruz. Ülkemizde zam ya da indirim hesaplaması yasa ile belirlenen formülle yapılmaktadır. Bu formüle 3 defa EPDK müdahale ederek (BUGÜNKÜ GİBİ) zamları iptal ettirmiştir”
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. Türkiye'de LPG ürün fiyatlaması ise Cezayir'de bulunan Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor.